RAFTERI EVAKUISALI JANJU, SADA POMAŽU BIJELJINI

Poslije krajnje neizvijesnog puta, kada su golim rukama i lopatama probijali odrone i nasipe na Drinjači, fočanski rafteri jutros su preko Srebrenice i Bratunca stigli do Zvornika. Prve akcije spašavanja obavili su u toku prijepodneva u Janji.

 

- Kada smo ušli u Janju, sve je bilo pod vodom. Kopna je bilo svega oko 25 metara. Uspjeli smo da evakuišemo ugroženo stanovništvo i smjestimo ih na sigurno. Problem su nam pravili građani koji nisu željeli da napuste svoje domove, pa smo njima čamcima dostavljali hranu, vodu i ostale potrepštine. Svoj posao tamo smo obavili, voda je krenula polako da se povlači, a mi smo se uputili za Bijeljinu, koja je u ovom trenutku najviše ugrožena – izjavio je danas za naš portal najstariji među rafterima, Zdravko Matović.

U centru semberske regije, fočanski rafteri odradili su veliki dio posla. Evakuisali su oko 100-tinjak ljudi koji su bili najviše ugroženi, a gdje se sada nalaze i da li je akcija spašavanja za danas završena pitali smo glavnog operativca i vođu tima, Milana Rudinca.

- Trenutno smo u hotelu Drina, u centru Biljenine. Mrak pada, tako da smo svoj zadatak za danas mi završili. Voda u samom gradu je 1,5 m u najviše ugroženim dijelovima, dok neki dijelovi uopšte nisu poplavljeni. Mi smo dali sve od sebe, rizikovali smo svoje živote prije svega, zatim automobile i ostalu opremu, kako bi pomogli i spasili lokalno stanovništvo. Ali ne mogu da ne kažem da smo izuzetno razočarani kako se ponašaju građani ovdje i kako se odnose jedni prema drugima, pa tako i prema nama. Čini se da nikoga ni za koga nije briga – prije par minuta za naš portal javio se Rudinac.

Fočanski rafteri danas su prevezli čamcem i prvu žrtvu poplava u Srpskoj. Stariji muškarac stradao je na relaciji između Dvorova i Stanišića, a naši sugrađani prebacili su tijelo nastradalog čovjeka na kopno.

Koliko će ostati Fočaci ostati u Bijeljini, zavisi od toga koliko će situacija nalagati. A sudeći prema prognozama meteorologa i izvještaja tamošnje Civilne zaštite biće ovo jako teška, možda i presudna noć za građane Semberije.

Nove informacije o akcijama raftera i stanju u ovom dijelu Srpske, očekujte sutra ujutru.

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas101
Juče370
Ove sedmice3540
Ovog mjeseca13022
Ukupno1319016
nedelja, 25 februar 2018 10:13

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 12 gostiju i nema prijavljenih članova