OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE STRADANJA SRBA U JOŠANICI

Dvodnevnom manifestacijom "Majsko sjećanje na jošaničko stradanje", Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Foča obilježiće 22 godine od zločina u Jošanici, koji se dogodio na Nikoljdan - 19. decembra 1992. godine.

 

Zadušno predvečerje kod centralnog spomenika u Foči zakazano je danas u 19.00 časova, programom obilježavanja predviđeno je izvođenje dramskog prikaza "Tražim pravdu za nevine žrtve", a u nastavku duhovno veče na kojem će 56 mjesta ostati prazno, sa upaljenim svijećama, simbolizujući žrtve zločina. 
 

U nedjelju, 25. maja, biće organizovano zadušno hodočašće od centralnog spomenika u Foči do spomenika u jošaničkom zaseoku Hodžići. 
 

Planinari, sportisti i ostali građani krenuće iz Foče u 7.30 časova i prepješačiće 13 kilometara do Jošanice, saopšteno je iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. 


Parastos će biti služen u 12.00 časova kod spomenika u Hodžićima. 
 

Sjećanje na jošaničko stradanje tradicionalno se organizuje uz "LJetni Nikoljdan", pošto u decembru to ne dozvoljavaju vremenski uslovi. 
 

U napadu muslimanske vojske iz Goražda na sela fočanske Mjesne zajednica Jošanica, na Nikoljdan 1992. godine na svirep način je ubijeno 56 mještana, među kojima je bilo mnogo djece, žena i starih, a gotovo sva sela su popaljena. 


Tužilaštvo BiH, kojem je ovaj slučaj proslijeđen od tužilaštva u Trebinju, još nije podiglo optužnice protiv odgovornih za jedno od najvećih stradanja Srba u proteklom ratu.

 


SRNA

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas338
Juče499
Ove sedmice338
Ovog mjeseca11241
Ukupno1300931
ponedeljak, 22 januar 2018 17:28

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 39 gostiju i nema prijavljenih članova