SOLARNI KOLEKTORI ZA POVRATNIČKA SELA

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović najavio je danas da će, uz pomoć UNDP-a, u povratničkom selu Kratine u opštini Foča biti postavljeni kolektori za solarno snabdijevanje električnom energijom.

„U Kratinama imamo osam povratnika, kojima ćemo pokušati da obezbijedimo uslove za život“, rekao je Suljkanović nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i potpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem.

 

 

Mašić je izrazio očekivanje da će projekat u Kratinama uspjeti, nakon čega bi ovaj način snabdijevanja električnom energijom bio primjenjen i u drugim selima koja su bez struje.

 

 

On je naveo da na području opštine Foča oko 180 povratničkih domaćinstava nema električnu energiju, te da je za rješavanje ovog problema potrebno obezbijediti oko tri miliona KM.

 

 

„Toliko novca nemamo i mi smo krenuli u drugu aktivnost, da alternativnim izvorima energije riješimo taj problem u onim selima u kojima je to moguće uraditi“, rekao je Mašić.

 

 

Suljkanović, Mašić i Pudarić razgovarali su i o mogućnostima privredne saradnje Foče i Goražda.

 

 

Pudarić je rekao da „vlasti FBiH žele da se ubrzan ekonomski razvoj i pozitivni primjeri iz Goražda prenesu i u susjedne opštine u Republici Srpskoj“.

 

 

„Namjera nam je da podstaknemo da se taj investicioni razvoj prelije u Foču, Višegrad, Čajniče i Rudo i da gornje Podrinje bude mjesto, gdje se može živjeti“, rekao je Pudarić.

 

 

Mašić kaže da postoje mogućnosti da privredni resursi regije budu zajednički resursi u Foči, Goraždu i drugim opštinama.

 

SRNA

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:39

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 90 gostiju i nema prijavljenih članova