DANAS U FOČI PREDAVANJE NA TEMU UVOĐENJA STAŽIRANJA I PRAKSE ZA USPJEŠNE STUDENTE

U Foči, 09. 07. od 13:00 do 14:30 sati u Centru za kulturu i informisanje održaće se predavanje na temu „Uvođenje stažiranja i prakse za studente završnih godina u državnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima – podsticaj i prilika za zapošljavanje“

Rokada – Mreža mladih političara je neformalna grupa predstavnika omladinskih organizacija političkih partija osnovana u februaru 2012. godine koja putem edukacije i pokretanjem akcija nastoji podstaći mlade da daju doprinos razvoju i budućnosti BiH.

Vođeni načelima jednakosti, tolerancije i zajedništva stvara mrežu podrške među mladima u političkim partijama i nevladinim organizacijama u BiH.
Bori se za bolji položaj mladih, jer mladi su budućnost.

Nakon održanog strateškog planiranja u augustu 2013. godine, Rokada se odlučila za izradu politike koja bi uspješnim studentima završnih godina fakulteta osigurala praksu u državnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima.

Sporadično postojanje takve prakse nije pravilo; zakoni o radu ne prepoznaju sličnu kategoriju, a u zakonima o visokoškolskom obrazovanju postoje okviri koji ostavljaju dovoljno prostora za uvođenje obavezne prakse.

Članovi Rokade formirali su tri radne grupe koje će se baviti analizom postojećeg zakonodavstva i prakse kako bi predložili zakonska rješenja koja bi utvrdila i uspostavila to pravilo; uspostavljanjem i širenjem mreže podrške, te prikupljanjem informacija na terenu od svih zainteresovanih strana, nevladinog sektora, stručnjaka i donosioca odluka; kao i promocijom rješenja do kojih dođu.


Planiraju održati skupove širom BiH kako bi čuli mišljenja i ideje o ovoj temi od mladih političara, predstavnika nevladinog sektora, studentskih udruženja i drugih zainteresovanih strana, te potakli snažniju međusobnu saradnju.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite 09.07. u 13:00 sati u Centru za kulturu i informisanje Foča i doprinesete rješavanju ovog pitanja - poručuju iz Rokade.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas215
Juče595
Ove sedmice215
Ovog mjeseca10042
Ukupno1282271
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:04

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 62 gostiju i nema prijavljenih članova