ČESI ULAŽU U ENERGETSKI SISTEM U FOČI

Autor SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i predstavnici čeških kompanija "Ekol" iz Brna i "Energo Prag" zaključili su juče u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti razvoja projekta revitalizacije ili izgradnje novog energetskog objekta na prostoru opštine Foča.

S obzirom na djelatnost i iskustvo, predstavnici čeških kompanija zainteresovani su za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane/ termoelektrane revitalizacijom objekta "Nova energana" u Foči, koji je Vlada Republike Srpske kupila u stečajnom postupku.

Ukoliko projekat za koji je iskazan interes bude ocijenjen kao izvodljiv i ekonomski isplativ za kompanije "Ekol" i "Energo Prag", posebnim ugovorima će se bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa, zavisno od izabranog oblika saradnje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske će u svrhu izrade studija, odnosno procjene isplativosti projekta, obezbijediti sve neophodne informacije i raspoloživu dokumentaciju, dok će sve troškove ekonomske, tehničke, pravne i poreske analize i izrade potrebnih izvještaja snositi češke kompanije.

Sporazum je zaključen na period od 12 mjeseci da bi bila obavljena neophodna analiza projekta i odabran model saradnje u pogledu njegove realizacije.

Realizacijom ovog projekta postoji mogućnost da trajno bude riješeno pitanje grijanja u Foči.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas212
Juče595
Ove sedmice212
Ovog mjeseca10039
Ukupno1282268
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:00

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 34 gostiju i nema prijavljenih članova