„SVAKO DIJETE SREĆNOG LICA ČUVA JEDNA PORODICA“

Malo koje dijete se neće sjećati prvih dana oktobra. Priča se o njihovim pravima, uče se obavezama, podstiču se na razvoj kreativnosti... U školama, pored suvoparnog gradiva, u ovom periodu oni se druže, igraju, nadmeću. Sve je podređeno njima. I sve je puno smijeha. Jer, tradicionalno, prva sedmica oktobra je njihova, „Dječija nedelja“.

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u Foči obilježile su „Dječiju nedelju“ i organizovale niz aktivnosti. Među njima i Osnovna škola „Veselin Masleša“. Svaki dan je bio maksimalno ispunjen, učenici su imali prostora da iznesu svoje mišljenje, da nauče nešto novo, ali i da pokažu ono što već znaju. Svaki đak je bio u mogućnosti da na pravi način iskaže svoj talenat. I sve pod sloganom – „Svako dijete srećnog lica, čuva jedna porodica“.

U nedelji kada se priča o njihovim pravima i obavezama, prvo je trebalo upoznati ih sa njima. U ponedeljak je sve i započelo predavanjem na tu temu. Učitelji od prvog do petog razreda, u saradnji sa vjeroučiteljem, predočili su školarcima koja su to njihova prava. Ali i obaveze, jer oni su oni koji dolaze i koji će jednog dana vladati svijetom.

Crteži, pjesme, priče...U utorak su priliku da svoj talenat pokažu dobili oni najbolji u likovnoj i literarnoj sekciji. Bilo je tu zanimljivih radova, a tema je bila prilagođena „Dječijoj nedelji“ – opet njihova prava i obaveze.

Srijeda je pružila mogućnost da učenici iskažu svoju kreativnost. U OŠ „Veselin Masleša“ uređivali su se školski panoi, dvorište...Krede ovoga puta nisu služile samo da se odgovara na tabli. Ovoga puta bile su u boji i na asfaltu su pisali svoje poruke. Slovima, brojevima, crtežima...

U četvrtak je Gornju školu posjetio i načelnik Opštine Foča, gospodin Radisav Mašić. Razgovarao je sa učenicima, najviše o njihovim pravima i obavezama. Pohvalio je i organizaciju „Dječije nedelje“. Načelnik je ispratio i jedan dio igara koje su organizovane tog dana. Dan koji će svim učenicima ostati dugo u sjećanju.

U petak ih je, u sklopu aktivnosti koja je nosila naziv „Otvorena vrata“, teta Sneža iz Crvenog krsta upoznala sa počecima rada ove humanitarne organizacije, koja postoji već 150 godina. Učenici petog razreda, zajedno sa direktorom škole, Radom Miletićem i profesorom razredne nastave, Katarinom Vučenom, posjetili su prostorije CK u Foči. Nakon toga, otišli su – da plešu.

Učenici od prvog do petog razreda zatvorili su „Dječiju nedelju“ uz igre i ples po slobodnom izboru. Na kraju je stigla i torta. Da se počaste, jer zaslužili su. Svi su dali svoj maksimum kako bi organizacija bila na visokom nivou.

I neka im za ovakve manifestacije ne bude potrebna samo prva nedelja oktobra. Na djecu ne treba misliti samo ovih prvih jesenjih dana. Na njihova prava, obaveze, talenat, kreativnost, srećno djetinjstvo treba misliti svakoga dana. Na njima svijet ostaje!

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas216
Juče595
Ove sedmice216
Ovog mjeseca10043
Ukupno1282272
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:05

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 79 gostiju i nema prijavljenih članova