IZVRŠNA VLAST STABILIZOVALA BUDŽET

Odbornici Skupštine opštine Foča, na dvadesetoj redovnoj sjednici, usvojili su Izvještaj o izvršenju budžeta za prvu polovinu 2014. godine, prema kojem je u tom periodu ostvareno 5.042.000 KM prihoda, od planiranih 12.010.000 za ovu godinu ili 41,99 odsto.

Rashodi iznose 4.671.000 KM ili 38,89 odsto od godišnjeg plana. Ukupni poreski prihodi su 2.859.000 KM, neporeski 922.000, podignut je i kredit od milion maraka, a ostatak prihoda su grantovi.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović objasnila je da je punjenje prihoda od PDV-a za prvih šest mjeseci bilo manje za desetak procenata, između ostalog i zbog smanjenja koeficijenta opštini Foča, nakon usklađivanja sa rezultatima popisa, prema kojima u Foči živi nepunih 20 hiljada stanovnika, za razliku od projektovane brojke od 27.000 stanovnika na osnovu koje se ranije obračunavao koeficijent za Foču.

Ona je istakla da je u drugoj polovini godine priliv sredstava od PDV-a ipak bolji i da bi do kraja godine trebalo da bude ostvaren plan.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da je izvršna vlast uspjela da obezbijedi dnevnu likvidnost budžeta, te da se svim budžetskim korisnicima redovno doznačavaju sredstva. On je rekao da se opština opredijelila prije svega za racionalizaciju budžeta i socijalnu politiku, a za veće investicije uspjela je obezbijetiti podršku ministarstava Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

-Urađena je projektna dokumenatcija za obnovu vodovoda za šta je izdvojeno 200 hiljada evra, a čitav projekat će koštati 10 miliona evra. U toku je gradnja dvije stambene zgrade za boračke kategorije vrijednosti od 600 hiljada KM, a nastavljena je i gradnja studentskog doma i nove zgrade Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“, investicije vrijedne 6,4 miliona KM-rekao je Mašić.

Odbornici su podržali Izvještaj o radu Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, a usvojen je i programa rada ove ustanove za 2014/2015. predškolsku godinu. Svi izvještaji o radu opštinskih inspekcija za prvu polovinu ove godine su usvojeni, osim Izvještaja urbanističko-građevinskog inspektora, na čiji su rad odbornici uputili više zamjerki. Smatraju da bi opština Foča u narednom periodu trebala da angažuje ovog inspektora iz svojih redova bar kao privremeno rješenje.

Na sjednici su razmatrane informacije o upisu o osnovne i srednje škole. Izvršnoj vlasti je sugerisano da organizuje sastanak rukovodstva Srednjoškolskog centra sa privrednicima, kako bi se sagledale potrebe tržišta rada i na osnovu toga planirali obrazovni profili.

Odbornici su usvojili i plan stipendiranja studenata za tekuću akademsku godinu, a upoznali su se i sa izgradnjom hidroelektrana na području opštine Foča.

 

Izvor: www.opstinafoca.rs.ba

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas422
Juče454
Ove sedmice3125
Ovog mjeseca10826
Ukupno1300516
nedelja, 21 januar 2018 19:33

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 48 gostiju i nema prijavljenih članova