ŠVAJCARSKI SIR SA FOČANSKOG ZLATNOG BORA

U fočanskom selu Zlatni Bor razvija se sertifikovana farma po uzoru na alpsko stočarstvo. Sadašnji kapaciteti farme su 15 muznih krava, kao i 15 teladi namijenjenih za rasplod i proširenje kapaciteta, a proizvodiće se dvije vrste sira po švajcarskom receptu.

Kada su prije dvije godine prijatelji Tatomir Jovičić i Predrag Džokić boravili na odmoru u Foči, zaljubili su se u prirodu, selo Zlatni Bor, i shvatili da je ovaj kraj bogat i privlačan za ulaganje.

Početkom godine odlučili su da baš na ovoj lokaciji udaljenoj 30-ak kilometara od grada izgrade farmu krava, uvezu grla iz Švajcarske, opreme siranu i počnu sa proizvodnjom organske hrane od mliječnih proizvoda, a posebno proizvodnjom sira po švajcarskom receptu starom 200 godina.

-U pitanju je recept sira „grijer“ koji nosi naziv po istoimenoj pokrajini u Švajcarskoj, a pravi se tako što se mlijeko zagrijava u bakrenim kotlovima na vatri i onda se uz specijalne tehnike vadi, odlaže u zrionice gde zri od godinu do godinu i po dana. Dobija se organski sir koji se može izvoziiz u Evropu, a mi se nadamo da ćemo uskoro dobiti i izvoznu licencu-kaže Predrag Džokić, direktor preduzeća Zlatni Bor.

Otvaranjem ove farme ovdje bi se, prema ekonomskoj računici, moglo dobro živjeti. Eksperimentalna faza sa 15 grla muznih krava,isto toliko teladi i 220 litara mlijeka na dan su očekivani rezultati. Ipak ovaj projekat koji obaćava mogao bi biti ozbiljno doveden u pitanje ukoliko se ne poboljša snabdijevanje električnom energijom i ne popravi dotrajali makadamski put.

-Put je jako loš, vozila ne mogu da idu. Problem je i struja, i zato ljudi odlaze odavde i ostavljaju ovakolepe pašnjake-kaže Džokić.

U opštini Foča kažu da će sa Elektrodistribucijom Pale vidjeti da se na proljeće sanira niskonaponska mreža.U planu je i sanacija 10 kilometara puta Zavait-Zlatni Bor, kaže načelnik opštine Radisav Mašić koji je posjetio farmu.

-Podržaćemo ovaj projekat u infrastrukturi, riješiti napajanje električnom energijom, a popravićemo i put Zavait-Zlatni Bor u dužini od 10 kilometara i to prije prvih snjegova-kaže Radisav Mašić, načelnik opštine.

Ukoliko problemi budu riješeni, osim što najavljuju proširenje kapaciteta, otvaranje novih radnih mjesta, investitori na Zlatnom Boru planiraju i podizanje turističkih kapaciteta sa bogatom ponudom.

 

Izvor: www.opstinafoca.rs.ba

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas104
Juče370
Ove sedmice3543
Ovog mjeseca13025
Ukupno1319019
nedelja, 25 februar 2018 10:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 54 gostiju i nema prijavljenih članova