DRAGAČEVO I IGRE IZ CRNE TRAVE NA REPERTOARU KUD-A “FOČA”

U prostorijama KUD-a "Foča", ovog vikenda je bilo radno. Od jutra do mraka mlađi članovi i vođe B i C ansambla radili su sa poznatim koreografom iz Kragujevca, Slavicom Mihailović.

 

Jedan od najpoznatijih koreografa iz Srbije, koja vodi ansambl "Smilje" iz Kragujevca, a bavi se i istraživanjem narodnih igara na terenu, već drugu godinu za redom je u Foči. Prošle godine, Slavica Mihajlović je sa članovima KUD-a "Foča! postavila dvije koreografije – Sličice sa vašara i igre iz okoline Niša. A sa kojim igrama su se mladi fočanski folkloraši upoznali proteklog vikenda, priča Mihajlovićeva:

- I prošle godine smo radili baš negdje u ovo vrijeme i bio je to jedan jako lijep rad. Drago mi je da je ovo sada nastavak jedne lijepe saradnje. Ovaj put sa mlađim ansamblom radimo igre iz Dragačeva, dok sa starijim ansamblom pripremamo igre iz Crne trave. Ovdašnja djeca su jako nadarena. Mada, oni sa kojima se radi pokazuju rezultate. A vidi se da se ovdje sa njima zaista dobro radi. Oni su ove godine za jednu godinu stariji, pa sui m sada za toliko i zadaci teži – pričaSlavica Mihailović.

Kako kaže Mihailovićeva, koreografije se biraju uz dogovor. Ona predloži igre koje bi se mogle naći na repertoaru, a onda iz KUD-a "Foča" odaberu koja im najviše odgovara, vodeći računa o kapacitetu i nošnjama kojima raspolažu. Sekretar ovog KUD-a, Saša Stanić podsjetio je kako je počela saradnja sa ovim vrsnim koreografom prošle godine.

- Upoznali smo Slavicu preko zajedničkih prijatelja iz Gornjeg Milanovca I prije godinu dana smo odradili dvije koreografije za dječije ansamble. Odlučili smo se da i ove godine uradimo neke nove koreografije. Svi koji se bave folklorom i koji žele da znaju nešto o tome, znaju da je Slavica jedan od najboljih koreografa na ovim prostorima. I naša djeca su to vidjela preko internet I raznih medija I izuzetno su zadovoljni radom sa njom – kaže Stanić.

Od petka do nedelje, probe u prostorijama KUD-a "Foča" trajale su i po četiri sata. Međutim, mališanima to nije bilo naporno. Svi su bili oduševljeni radom sa Slavicom.

Iz KUD-a "Foča" najavljuju nastavak saradnje sa Slavicom Mihailović i iduće godine. DO tada, mladim folklorašima ostaje da zajedno sa vođama svojih ansambala dobro savladaju igre iz Dragačeva i okoline Crne Trave i da ih već na Majskim svečanostima predstave fočanskoj publici.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas106
Juče370
Ove sedmice3545
Ovog mjeseca13027
Ukupno1319021
nedelja, 25 februar 2018 10:27

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 60 gostiju i nema prijavljenih članova