NP SUTJESKA: SUD PRESUDIO U KORIST HRČAVKE

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, te presudio u korist Centra za životnu sredinu, saopšteno je iz ovog centra.

"Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok te dvije rijeke ne sačuvamo", kazala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Predstavnici firme Projekt a.d. iz Banja Luke, koji su izrađivači sporne studije uticaja, su i sami na javnoj raspravi u Foči priznali da u kanjon rijeke Hrčavke nisu ni ulazili, a o stvarnoj analizi uticaja na taj kanjon je onda smiješno i pričati. Jasno je da je takav kanjon jedan od posljednjih neistraženih i slabo prohodnih kanjona Evrope, ali upravo zato postoji ogromna odgovornost i težina u izradi studija uticaja hidroelektrana na životnu sredinu, ističe se u saopštenju za javnost.

Glavni razlozi ovakve presude stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska. Pored toga, sudija na vrlo argumentovan način osporava samu studiju, pozivajući se na stučna mišljenja koja su priložena uz tužbu.

U avgustu 2014. godine Centar za životnu sredinu je sa Arbor Magnom i WWF-om angažovao eksperte i organizovao istraživačku ekspediciju u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gdje je za samo pet dana zabilježeno čak 403 biljnih vrsta. One se u osporenim studijama, zajedno sa ogromnim brojem drugih vrsta koje su vezane za ove kanjone i od njih zavise, ni ne spominju.

"Nakon pet dana istraživanja kanjona Sutjeske i Hrčavke svima nam je bilo jasno – ovi kanjoni su stvarni biseri na evropskom kontinentu. Neke od vrsta koje smo našli su prvi put opisane za Bosnu i Hercegovinu. Takvi prostori zaslužuju našu punu pažnju i posvećenost u zaštiti", dodala je Crnković.

 

SLIJEDI UPUĆIVANJE ŽALBE

 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da je sud u prvostepenom postupku poništio rješenje o odobrenju studije izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Sutjesci zbog proceduralnih razloga, i da će na to rješenje biti upućena žalba."Sud je smatrao da je prvo trebalo usvojiti prostorni plan, pa tek onda donositi rješenje. Mi ćemo uputiti žalbu višoj instanci i onda ćemo vidjeti kakvo će biti rješenje u konačnoj verziji", rekla je Golićeva novinarima tokom skupštinske sjednice. 

Komentarišući navode Centra za životnu sredinu da poništavanje rješenja znači i da je ovo ministarstvo prekršilo zakon, Golićeva je rekla da poštuje svaku nevladinu organizaciju i da postavlja pitanje gdje su te organizacije bile kada se radilo o opasnom medicinskom otpadu koji je krivotvoreno uvezen u Srpsku? 

"Za to apsolutno riječ nisu rekli. Šta je bilo kada je opasni otpad iz visočke kožare odložen na sedam lokacija na Jahorini? Životi i zdravlje ljudi su bili ugroženi. Da li se taj centar oglasio?", upitala je Golićeva. 

Ona je podsjetila da je koncesije na rijeci Sutjesci dala Vlada Srpske kada je na njenom čelu bio Pero Bukejlović 2005. godine. 

CZŽS / SRNA

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas215
Juče595
Ove sedmice215
Ovog mjeseca10042
Ukupno1282271
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:02

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 47 gostiju i nema prijavljenih članova