DAN FOČANSKIH BRIGADA

 

U Foči je obilježen Dan Fočanskih brigada Vojske Republike Srpske. Podsjetili su se na slavnu prošlost u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i na zadatke koji predstoje u naporima na zapošljavanju djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i RVI i stambenog zbrinjavanja.

 

Najprije u Teritorijalnoj odbrani, a nešto kasnije u redovima Fočanskih brigada, pripadnici Vojske RS uspjeli su da odbrane srpski narod ne samo u Foči, nego na svim frontovima u Srpskoj.

 

Miloš Tomović,predsjednik Boračke organizacije Foča, kaže da je u ratu učestvovalo od pet do sedam hiljada boraca Vojske RS, a život za Srpsku su položila 644 borca, dok su 1.444 stanovnika sa ovog područja stradali kao civilne žrtve rata.

 

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Foči sa trajnim invaliditetom ostalo je 545 boraca, zbog čega se demobilisani borci zalažu za poboljšanje položaja svih boračkih kategorija.

Veselinko Simović, predsjednik boračke organizacije u Godijenu, ukazao je da je 85 odsto boraca nezaposleno, a isti je postotak i djece poginulih boraca koja traže zaposlenje. On ističe, da ovakvo stanje i odnos prema boračkim katerorijama nije ono za što su se oni borili. U Foči je u toku prikupljanje podataka o porodicama poginulih boraca i boraca prve i druge kategorije.Kako je naveo Gordan Kalajdžić, predsjednik opštinske BO, ova aktivnost se provodi da bi sačinili socijalnu kartu koja bi bila korištena prilikom zapošljavanja I poboljšanja statusa ovih kategorija.

 

U nadležnom Ministarstvu i BORS-u kažu da će se zalagati za promjenu zakona kojim će se poslodavci obavezivati na prednost zapošljavanja boračkih kategorija. Obezbijeđena su i sredstva za stambeno zbrinjavanja i projekte zapošljavanja. Neizostavna je i podrška porodicama procesuiranih i optuženih pripadnika Vojske RS. Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS-a, istakao je da je već obezbijeđeno više od 5.000 KM za ove namjene i da je pokrenuta inicijativa i u institucijama RS. Duško Milunović, pomoćnik resornog ministra, kaže da će u ovoj godini biti izdvojeno deset miliona maraka za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija i da će izgradnja početi s početkom građevinske sezone.

 

Povodom Dana Fočanskih brigada delegacije su posjetile i spomen sobu poginulim saborcima, a služeno je i opijelo u hramu Svetog Nikole.

IZVOR: RTRS, R. Obrenović

FOTO: foca24.info

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas257
Juče370
Ove sedmice3696
Ovog mjeseca13178
Ukupno1319172
nedelja, 25 februar 2018 20:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 77 gostiju i nema prijavljenih članova