U GALERIJI MUZEJA U FOČI SINOĆ ODRŽANO POETSKO VEČE

DESANKI U ČAST

U organizaciji biblioteke ,,Prosvjeta,, sinoć je u Foči održano   poetsko veče. Druženje u Gradskom muzeju organizovano je povodom 20 godina od smrti Desanke Maksimović,velike pjesnikinje srpske književnosti.

Posjetioci su mogli da uživaju u govoru bibliotekarke Žane Kovač kao i u recitacijama Milice Pejović i Maje Čančar,učenica Srednjoškolskog centra u Foči, a sve uz muzičku pratnju učenika osnovne Muzičke škole. Svi prisutni mogli su saznati više o životu i radu najveće srpske pjesnikinje, koja se ubraja u red naših najplodnijih pjesnika.Njen stvaralački vijek je trajao preko sedamdeset godina i za to vrijeme je objavila četrdesetak knjiga poezije,proze i putopisa. Ova pjesnikinja se pamti po ljubavnoj poeziji tihih emocija,po rodoljubivim pjesmama ,,Krvava bajka,, i po toploj knjizi socijalnih pjesama,, Tražim pomilovanje,,. Njena lirika je tematski bogata i raznovrsna. Sve vrijeme stvaralačkog vijeka ona je bila prevashodno pjesnik ljubavne,rodoljubive i poezije za djecu., Njena poezija je jasna,razumljiva i iskrena.

 Onaj ko je čitao njene pjesme,upoznao je ne samo njenu dušu,već i dušu naroda iz kojeg je potekla. Mnoge njene pjesme su poziv ljudima da budu dobri,plemeniti,ponositi. Recitovane su pjesme:,,Strepnja,, , Krvava bajka,, , ,,Prva ljubav,, , ,,Rastanak,, i druge. Galerija muzeja bila je popunjena učenicima osnovnih škola i Srednjoškolskog centra u Foči,kao i mnogobrojnim ljubiteljima poetske riječi.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas8
Juče370
Ove sedmice3447
Ovog mjeseca12929
Ukupno1318923
nedelja, 25 februar 2018 00:54

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 50 gostiju i nema prijavljenih članova