ZLATNI SIR OSVOJIO DRUGO MJESTO NA BALKANSKOM FESTIVALU SIRA U BEOGRADU

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni bor” iz istoimenog sela na platou kanjona Tare u opštini Foča osvojio je drugu nagradu na Četvrtom balkanskom festivalu sira koji je održan proteklog vikenda u Beogradu.

Više hiljada posjetilaca festivala imalo je priliku da proba oko 100 autohtonih vrsta sira sa Balkana i Mediterana, a u mnoštvu različitih ukusa odlično su ocijenili “zlatni sir”- fočanski ekstra tvrdi sir star 18 mjeseci, pravljen po alpskom receptu starom dva vijeka.

zlatni-sir-sajam

Jedan od dvojice vlasnika farme “Zlatni bor” Predrag DŽokić kaže da je ovo bilo prvo izlaganje “zlatnog sira” van granica BiH.

“Prezadovoljni smo reakcijama posjetilaca festivala koji su se oduševili ukusom našeg sira. Prvo mjesto osvojio je Livanjski sir, tako da je ovo bila dvostruka pobjeda BiH”, rekao je DŽokić.

zlatni-sir-2

On je dodao da je Beograd ogromno tržište i da posjetioci festivala nisu pitali za cijenu “zlatnog sira”, ali da ova farma koja trenutno ima 30 muznih grla i 20 junica, još radi sa probnim kapacitetima koji ne mogu da podmire ni potrebe tržišta u BiH.

“Postojimo tek dvije i po godine, a za proširenje kapaciteta potrebno nam je mnogo više kooperanata, kao i veća podrška opštine i resornog ministarstva Republike Srpske”, naveo je DŽokić.

zlatni-sir-vlasnici-farme-zlatni-bor-sa-ambasadorkom-francuske-u-bih

Za potrebe tržišta u Srbiji ova farma nastoji da, u saradnji sa poslovnim partnerima, pokrene proizvodnju “zlatnog sira” na Zlatiboru.

Na balkanskom festivalu sira mogli su se probati i kupiti dimljeni i rolovani kozji i kravlji sirevi u djevičanskom ulju, u listu kestena ili hrastovoj kori, sa smokvama, urmama, orasima, maslinama, sremušem.

zlatni-sir-2-mjesto

Posjetioci su imali priliku da degustiraju i kačkavalj, feta sir, trapist, pirotski sir, livanjski, kupreški i mnoge druge vrste sira iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Makedonije.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas210
Juče595
Ove sedmice210
Ovog mjeseca10037
Ukupno1282266
ponedeljak, 18 decembar 2017 09:55

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova