FOČANSKI "ZLATNI SIR" SVE TRAŽENIJI PROIZVOD ŠIROM BIH

Farma „Zlatni Bor“, koja se bavi proizvodnjom sira na tradicionalan švajcarski način, za dvije i po godine, koliko postoji, pokazala je kako se poljoprivreda u RS može razvijati drugačijim pristupom i kako se u uslovima, koje je priroda podarila, za kratko vrijeme može postići brend. U prilog tome svjedoči činjenica da je njihov proizvod “zlatni sir” u posljednje vrijeme jedan od najtraženijih u BiH, ali i izvan njenih granica, kao i druga nagrada na Četvrtom balkanskom festivalu sira, koji je nedavno održan u Beogradu.

zlatni-sir-4

Na farmi “Zlatni Bor” u istoimenom selu udaljenom oko 35 km od Foče, na platou kanjona Tare nadmorske visine od 1.200 metara, dnevno se proizvede tridesetak kilograma “zlatnog sira” koji za kratko vrijeme razgrabe renomirani restorani iz cijele BiH. Vlasnici farme svakodnevno ulažu napore da prošire proizvodnju, ali im je nedostatak kvalitetnog mlijeka, jedna od glavnih prepreka u tome.

Rješenje vide u formiranju rasplodnog centra kapaciteta 60 muznih krava i povećanju broja kooperanata. Sa ovim prijedlogom aplicirali su za podsticajna sredstva putem projekta “Farma dva” koji finansiraju Vlada SAD i Kraljevina Švedska.

-Za nekih mjesec dana znaćemo da li će nam oni biti partneri u našim namjerama, ali za sada imamo velike šanse. Formiranjem raspolodnog centra mi bismo dobili nekih tridesetak priplodnih junica godišnje, odosno viskokovalitetne mliječne krave, ali i nove kooperante  koji bi nama prodavali mlijeko, koje nam nedostaje da bismo stvorili, i tražene količine, i inače, proširili proizvodne kapacitete. Mukotrpan je to posao, ali na pravom smo putu-priča Predrag Džokić, suvlasnik farme “Zlatni Bor”.

Da su na pravom putu svjedoči i druga nagrada koju je ova farma osvojila na nedavnom Četvrtom balkanskom festivalu sira održanom u prijestonici Srbije. U proširenju kapaciteta, ali i osvajanju tržišta, podršku pruža i opština Foča, koja nastoji da im riješi problem loše infrastrukture na području Zlatnog Bora.

-Prepoznala nas je lokalna uprava, dobili smo do sada kilometar asfalta , očekujemo da će u narednom periodu nastaviti da nam pomažu-rekao je Džokić.

Imajući u vidu značaja farme za cijelo područje Foče, iz opštine poručuju da se neće stati na asfaltiranom kilometru puta. Tražiće podršku od nadležnih republičkih organa i za asfaltiranje regionalnog puta od Foče prema Čelebiću.

-Sredili smo dio lokalnog puta, ali regionalni put Foča-Čelebići ostaje i dalje prepreka razvoju,  i to je obaveza koju moramo da realizujemo preko resornog ministartsva i JP “Putevi RS”-kaže Radisav Mašić. načelnik opštine Foča.

Predstavnici farme “Zlatni Bor” sa svojim brendom “zlatnim sirom” učestvovaće na Devetom internacionalnom salonu vina “Vinosaur 2016″, koji se u naredna dva dana održava u Banjaluci, a do kraja mjeseca i na Sajmu vina u Sarajevu.  Cijena ekstra tvrdog sira, pravljenog po alpskom receptu starom dva vijeka, je 35 maraka po kilogramu.

 

Izvor: Radio Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas722
Juče571
Ove sedmice3376
Ovog mjeseca9110
Ukupno1281339
subota, 16 decembar 2017 19:54

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 27 gostiju i nema prijavljenih članova