SREĆAN 8. MART

Međunarodni dan žena je dan posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima.Iniciran političkim događajem, raširio se u mnogim zemljama, a najpre širom Bivšeg Sovjeta.

 

 

 

 

Početak obeležavanja osmog marta kao dana žena povezan je sa  čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj. Jedan takav protest održan je 8. marta 1857. u Njujorku . Protestantkinje su bile napadnute i rasterane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog meseca, dve godine kasnije. Iz godine u godinu, usledili su novi protesti na dan 8. marta. Posebno se istakao protest iz 1908. kada je 15000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate.

 

Osmi mart je prihvaćen kao Međunarodni dan žena  1917. godine. Na Zapadu, MDŽ obeležavao se tokom 1910-ih i 1920-ih, da bi pao u zaborav do 1970-ih, kada ga na videlo iznosi probuđeni feministički pokret. Na zalaganje Aleksandre Koleonte, Lenjin je ovaj dan proglasio državnim praznikom, a od 1965. godine, ovaj dan je u Rusiji neradan dan.

 

Praznik, potreba, vid borbe ili prilika da nekome poklonimo pažnju, ostaje da razmislimo… Društveni kontekst, političke okolnosti, stepen razvijenosti države, odnosi među polovima i odnosi moći, duboko su upleteni u obeležavanje Osmog marta. Osim Teleflorinog buketa cveća i poklona ovog dana, ženi treba dati priznanje za hrabrost, borbu, doprinos čovečanstvu i sagledati je u svim njenim lepotama i veličini: u njenoj nežnosti i u njenoj snazi.

 

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas8
Juče370
Ove sedmice3447
Ovog mjeseca12929
Ukupno1318923
nedelja, 25 februar 2018 00:56

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 63 gostiju i nema prijavljenih članova