MINISTRI VLADE REPUBLIKE SRPSKE GORANA ZLATKOVIĆ I NEDELJKO ČUBRILOVIĆ PRILIKOM RADNE POSJETE NAŠEM GRADU NAJAVILI POMOĆ OPŠTINI FOČA

NOVA RADNA MJESTA I REKONSTRUKCIJA STAROG MOSTA

 

Ministri Vlade Republike Srpske, Gorana Zlatković i Nedeljko Čubrilović danas su boravili u radnoj posjeti Opštini Foča. Na sastanku sa načelnikom Opštine, gospodinom Radisavom Mašićem i njegovim najbližim saradnicima, bilo je riječi o aktuelnim pitanjima koja se tiču pravosuđa i rekonstrukciji saobraćajnica na teritoriji naše lokalne zajednice.

Pred ministra pravosuđa Goranu Zlatković, predstavnici Opštine iznijeli su ideje vezane za Kazneno popravni zavod Foča, kako bi KPZ postao i privredni subjekat, te i na taj način doprinosio zajednici.

- Naš cilj je da Privredna jedinica „Drina“ postane onaj faktor koji bi zapošljavao ljude, ali i proizvodio ono što je za našu Opštinu potrebno. Razgovarali smo i o Osnovnom sudu i nastojanju da ta ustanova i dalje bude primjer u našem gradu, kao i o širenju njegove djelatnosti – izjavio je nakon sastanka sa ministrima, načelnik Opštine Foča, Radisav Mašić.

Ministru saobraćaja i veza, Nedeljku Čubriloviću, kandidovano je niz tema od kojih su, najznačajnije rekonstrukcija Starog mosta na Drini, kao i najbitnijih saobraćajnica u gradu.

- Naša je želja da poboljšamo putnu infrastrukturu u našoj Opštinu i u tom smislu smo kandidovali nekoliko važnih saobraćajnica, kako u gradu, tako i prema mijesnim zajednicama. Nezaobilazna tema je naravno bio i put Foča – Šćepan Polje. Ta saobraćajnica bi išla zajedno sa Crnom Gorom i ti pregovori će u narednim danima i mjesecima vjerujemo dati efekta – rekao je Mašić.

 

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ:  PRIORITET STARI MOST I TUNEL NA ČEMERNU

Ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Čubrilović nakon sastanka sa predstavnicima Opštine Foča, napomenuo je da su zahtijevi lokalnih zajednica uvijek veći od mogućnosti samih zajednica i onoga što Vlada RS može da učini za njih.

Čubrilović je istakao da će Stari most na Drini koji je srušen NATO bombardovanjem biti na listi prioriteta ministarstva u narednim mjesecima kako bi se obezbijedila sredstva da se most koji uživa posebnu zaštitu dovede u prvobitno stanje.

- Za nas je najvažnije da rješavamo tunel Čemerno, koji je planiran za početak juna. Vjerujemo da će frekvencija saobraćaja uveliko biti povećana, prije svega kad je riječ o građanima Srbije, kojima je ovo najkraći put za more. Poboljšanjem infrastrukture povećaće se i turistična ponuda, a Tjentište će dobiti na posebnom značaju – rekao je ministar Čubrilović.

Put Foča – Šćepan Polje, Čubrilović je naveo kao jedan od glavnih projekata koji će se raditi zajedno sa Crnom Gorom.

- Prema prvim procjenama potrebna su sredstva oko 63 miliona eura. Od IPO fondova smo dobili 2,5 miliona eura da bi mogli da uradimo odgovarajuće studije i projektnu dokumentaciju, a raspoleženje i Republike Srpske i Crne Gore je da zajedno uđemo u taj projekat. Očekujemo da ćemo do kraja godine raspisati tender kako bi imali izvođača radova. Moram napomenuti da su svjetske finansijske institucije raspoložene da finansiraju ovaj projekat – izjavio je Čubrilović.

Ministar saobraćaja i veza istakao je da će se raditi i na tome da se obezbijede sredstva i za druge regionalne puteve, prije svega Foča – Čelebići. Čubrilović je napomenuo da neke od saobraćajnica treba početi finalizirati , odnosno da se polaže asfalt a ne samo da se održava svake godine, jer se na taj način samo bacaju sredstva.

 

GORANA ZLATKOVIĆ: ČETIRI NOVA RADNA MJESTA ZA PRAVOBRANIOCE I NOTARE

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković nakon sastanka sa predstavnicima Opštine Foča obratila se novinarima riječima:

- Pravde ima i biće je u narednom periodu. Ovo je moja prva posjeta lokalnoj zajednici Foča kao ministra u Vladi RS i zaista mi je činilo veliku čast što sam danas razgovarala sa  načelnikom i njegovim najbližim saradnicima.

Ministrica se osvrnula na KPZ Foča i njegovo poslovanje, napominjući da privredna jedinica koja se nalazi u sklopu Zavoda može poslužiti na dobrobit svih građana naše Opštine. Zlatkovićeva je pohvalila i Osnovni sud u Foči, koji je prema njenim riječima poznat kao jedan od ažurnih sudova na teritoriji čitave Republike Srpske.

- Mi ćemo se potruditi da u narednom periodu zajedno sa lokalnom zajednicom nađemo rješenje kako bi uradili rekonstrukciju objekta gdje je smješten Osnovni sud, jer ova zajednica to zaslužuje. Kada je u pitanju pravobranilaštvo, želim da napomenem da imaju dvije slobodne pozicije koje želimo da popunimo, kao i dvije pozicije za notara, gdje će uskoro biti raspisan konkurs. Pozicija notara, pozicija pravobranioca, sjedište Osnovnog suda i svih drugih ostalih državnih institucija za ovako male lokalne zajednice zaista mnogo znači – istakla je Gorana Zlatković.

Ministar pravde RS dodala je da je ministarstvo proteklih mjeseci dalo saglasnost Privrednoj jedinici „Drina“ za nabavku mješaone za stočnu hranu, kako bi se proširili privredni kapaciteti Kazneno popravnog Zavoda Foča.

Gorana Zlatković je nakon posjete Opštini Foča, posjetila i KPZ, gdje je razgovarala sa direktorom ove ustanove Sinišom Golijaninom i njegovim saradnicima.

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas257
Juče370
Ove sedmice3696
Ovog mjeseca13178
Ukupno1319172
nedelja, 25 februar 2018 20:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 80 gostiju i nema prijavljenih članova