OSNOVANO UDRUŽENJE MLADIH REPUBLIKE SRPSKE

 

    UJEDINJENA OMLADINA SRBSKA (UOS) je slobodno i dobrovoljno udruženje mladih Republike Srpske sa sjedištem u Foči, osnovano septembra 2012. godine po uzoru na istoimeno udruženje srpske omladine iz 1866. godine u Novom Sadu (tada Habsburškoj Monarhiji).     

 

Glavni cilj ovogudruženja koje okuplja mlade Republike Srpske je da podstaknemo omladinu na aktivnije učešće u svakodnevnom životu, da se trgne iz dugotrajne učmalosti u koju je zapalo i počne sama sebi da kroji bolji život, a ne da drugi odlučuju o njoj. To mislimo postići podsticanjem mladih da se vrate tradicionalnim iskonskim vrijednostima i Svetosavlju, kulturno uzdignu, steknu svijest o svom narodu, slavnoj prošlosti i tradiciji, ujedinjenjemmladih u borbi za svoja prava i sveopšti napredak srpskog naroda. 

            Naša glavna parola je: SRPSTVO SVE I SVUDA, tj. stvoriti jedinstvo svekolikog srpstva.

Samo jaka nacionalna svijest može inspirisati ljude da se bore za napredak svoje zemlje, jer nacija određuje svako ljudsko biće moralno, kulturno i politički. Republika Srpska zato treba da omogući jednakost i ravnopravnost svima, ali ne na dosadašnjonačin da srpski narod živi kao manjina u sopstvenoj zemlji, gdje se za svaku odluku moraju strane sile pitati kao da oni ovdje žive,a ne srpski narod

Moramo očuvati i dalje razvijati patriotski duh i ljubav prema Otadžbini, jer ona znači i ljubav prema slobodi. Zato treba preporoditi mlade generacije da budu ponosne na pripadnost srpskom narodu i odane postojbini svojih predaka.

Naravno mi nećemo ugrožavati ni vrijeđati ikoga, ni potcjenjivati nijedan drugi narod i njegovu istoriju. Razvijaćemo naše nacionalne tradicije na svetosavskim temeljima srpskog shvatanja pravde, morala, duhovnosti, junaštva i slobode. Zato ćemo se zalagati da se i Srpska Pravoslavna Crkva potpuno vrati u srpski narod i da se srpski narod, uz pomoć države, vrati u okrilje svoje crkve, i sarađivati sa crkvom na zajedničkom poslu njegovanja srpskih tradicija i patriotizma.

Dužnost svakog Srbina je da pomaže duhovno i materijalno svojim sunarodnicima kojima je to potrebno i zaslužuju.Pošto na mladima svijet ostaje, na njima je i red da ovo sami sebi ostvare. 

Sve što treba je da mladi postanu svjesni svoje snage i ujedine se u borbi za sopstveni preporod, ZA BOLJU I SRETNIJU REPUBLIKU SRPSKU. Jer ljudska sreća zavisi od života i standarda, stoga je neposredno vezana sa ekonomijom i kvalitetom života.

U svom djelovanju UOS će koristiti isključivo miroljubive, demokratske metode djelovanja, kroz aktivno učešće srpske omladine zauzimanjem stavova o svim bitnim pitanjima javnog života, kako bi se obezbjedio opstanak i razvoj srpske omladine, države i naroda. 

Član UOS-a može postati svako ko želi da doprinese PREPORODU OMLADINE Republike Srpske, bez ikakvih starosnih ograničenja, kako pojedinci, tako i udruženja. 

UOS predvode predsjednici (osnivači) - Igor Ermanos Krunić, Vuk Petrović Aškraba i Boris Cicović Kučevski koji trenutno žive u Foči, a svaka opština imaće i svog posebnog predsjednika. Vrhovni organi UOS-a su Senat i Sabor koji se sastaju barjednom godišnje. UOS ima svoj grb, himnu, zastavu, dan, statut i program. 

Finansiramo se od sopstvenih primanja, dobrovoljnih prilogaprojekata, nema nikakvihčlanarina, ali svaki član dobija člansku kartu i svoja zaduženja.

Dodjeljivanje funkcija i organizovanje opštinskih organizacija UOS-a je trenutno u toku.

DAJTE SVOJ DOPRINOS ZA BOLJU SRPSKU! http://www.facebook.com/Ujedinjena.Omladina.Srbska

 

                                                                                                Vuk Petrović Aškraba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas52
Juče370
Ove sedmice3491
Ovog mjeseca12973
Ukupno1318967
nedelja, 25 februar 2018 06:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 33 gostiju i nema prijavljenih članova