VELIKI PETAK

 

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli, ne zvone crkvena zvona, nego se oglašava klepalo, posti se i jede samo suvi hljeb i pije voda.

Veliki petak - dan kada je Isus Hristos stradao na krstu. Hristova žrtva, radi otpuštenja grijeha cijelog ljudskog roda, prethodila je najvećem događaju - Vaskrsu - kojim je Bogočovjek pobijedio smrt kao posljedicu grijeha. S obzirom na to da je Veliki petak najtužniji dan u godini, na taj dan zvona u hramovima ne zvone, već se služba oglašava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču.

Tog dana služe se Carski časi, a uveče se čita statija i iznosi plaštanica s kojom se ophodi oko hrama. Potom slijedi polaganje plaštanice - platna koje simbolizuje stradalog Hrista.

Srpska pravoslavna crkva obilježava Vaskrs u nedjelju, 5. maja.

Patrijarh Irinej u vaskršnjoj poslanici pozvao je vjernike da ostajući uz Boga, ostanu dušom i srcem i uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i u svim krajevima zemlje gdje pravoslavni stradaju zbog imena i vjere u Hrista.

''Pozivajući vas sve na bogoljublje i čovekoljublje, deco naša duhovna, pozivamo vas i da svagda ostanete uz onoga koji je pobedio sva stradanja i iskušenja, koji je na kraju pobedio smrt kao našeg najvećeg neprijatelja, da, ostajući uz njega, ostanemo dušom i srcem i uz naš stradalni narod'', kazao je patrijarh Irinej.

 

Izvor: www.rtrs.tv

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas55
Juče370
Ove sedmice3494
Ovog mjeseca12976
Ukupno1318970
nedelja, 25 februar 2018 06:46

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 60 gostiju i nema prijavljenih članova