HRISTOS VASKRSE

Vaskrs je hrišćanski  praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom vjerovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se poslije jevrejske Pashe (heb. pessach) u prvu nedjelju posle punog meseca, koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Vaskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Vaskrs, već Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovečanstvo već Isusovom smrti, a ne njegovim uskrsnućem oslobodilo grijehova. Ipak, ta teorija negira postojanje života posle smrti, pošto Isus po Svetom pismu smrt pobjeđuje tek svojim vaskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Vaskrsa.

Običaj je da se za Vaskrs farbaju jaja što predstavlja ponovni život. Tradicionalni pozdrav je Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas8
Juče370
Ove sedmice3447
Ovog mjeseca12929
Ukupno1318923
nedelja, 25 februar 2018 00:53

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 40 gostiju i nema prijavljenih članova