POKLONIČKO PUTOVANJE

I ove godine, grupa odvažnih momaka je nastavila višegodišnju tradiciju pokloničkih putovanja Fočaka ka manastiru Ostrog. Ekipa u sastavu Vladimir i Radomir Šolaja, Stefan Milutinović i Danilo Vojvodić, pojačana Savom Vukovićem iz Kalinovika će put od oko 125 kilometara preći pješke, kako bi se posle tri dana hoda poklonila moštima velikog sveca i čudotvorca.
 
-Krenućemo po završetku večernje liturgije u fočanskom Hramu Svetog Save, u četvrtak, gdje ćemo primiti Blagoslov i odakle će nas ispratiti lokalno sveštenstvo. Cilj je da za dva i po, do tri dana hoda, stignemo u manastir Ostrog u subotu uveče, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i pričestimo se na ponoćnoj Liturgiji, kazao nam je Vladimir Šolaja. 
Dodao je i to da su povratak u Foču planirali za nedelju uveče, privatnim automobilom.
 
Put od 125 kilometara nije nimalo lak, vremenske prilike u mjesecu maju su varljive i nestabilne, a predjeli kojima će proći - nimalo pitomi. Ipak, ove mlade momke ništa ne može pokolebati. Njihova iskrena vjera, hrabrost, entuzijazam i čisto srce su im osnovni oslonac.
-Kretaćemo se isključivo magistralnim putem Foča - Nikšić, do odvajanja za Ostrog. Postojala je i opcija po kojoj bi se penjali na Crkvičko polje (Piva, Crna Gora), pa odatle spuštali ka manastiru Ostrog, ali smo od nje odustali zbog želje da usput posjetimo i Pivski manastir, gdje ćemo i noćiti u petak uveče. Po kilometraži, maršrute su jednake, rekao je Vladimirov brat, Radomir.   
-Najveći problem kod ovakvih putovanja je stvaranje žuljeva na nogama, a asfaltna maršruta će im još više pogodovati. Ipak, opremili smo se širokim arsenalom vunenih čarapa, one predstavljaju najbolju preventivu, kroz osmijeh je dodao Radomir.
 
Njihov podvig je još veći, ako uzmemo u obzir da će postiti cijelo vrijeme puta, i to isključivo "na vodi", 
 
Da je sreće, ovakvih primjera bi bilo više. Omladina se davno otuđila, i od Boga, i od zdravog života. Nadamo se da će priča o petorici skromnih i hrabrih mladih ljudi poslužiti kao uzor ostalim mladim sugrađanima i da će nas dogodine biti znatno više na ovom pokloničkom putovanju, umjesto u kafani ili pred kompjuterom.
 
Momci, srećno!
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas52
Juče370
Ove sedmice3491
Ovog mjeseca12973
Ukupno1318967
nedelja, 25 februar 2018 06:23

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 27 gostiju i nema prijavljenih članova