VANDALI PELJEŠE BUDŽET OPŠTINE

 

Polomljene klupe, prevrnute i slomljene korpe i kontejneri, razrušeni saobraćajni znakovi, stvaranje divljih deponija godinama je u opštini Foča česta slika, koja opštinski budžet košta više hiljada maraka.

U preduzeću „Komunalac“, koje je zaduženo za čišćenje grada, potvrđuju da svakodnevno na terenu nailaze na polomljenu komunalnu opremu.

- Ima svega, od sitnog lomljenja do namjernog i teškog oštećenja opreme. Lome i klupe, a dovoljno je reći da od 155 klupa, koliko ih ukupno ima u gradskim parkovima, treba popraviti više od pola. I grđani, odlaganjem krupnog otpada uništavaju korpe za smeće i tako stvaraju deponije u gradu – rekao je direktor preduzeća „Komunalac“ Miloš Lazović.

On je dodao da sve to zahtijeva veći angažman policije, komunalne policije i inspekcije, jer zamjena oštećene komunalne opreme mnogo košta.

- Popravka 83 klupe koštaće 2.800 maraka, 32 kontejnera 6.000 KM, a 20 novih korpi 2.000 maraka, pa kad se to sve sabere dobija se pozamašna cifra – rekao je Lazović.

U opštinskom Odjeljenju za inspekcije kažu da preduzimaju mjere da spriječe vandalizam.

- Reagujemo onoliko koliko smo u mogućnosti, ali to se obično dešava u sitnim noćnim satima. Na meti su najčešće klupe, korpe, stabla i sadnice. Apelujemo stalno na građane da prijavljuju takve slučajeve, ali odziv je slab – rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcije Gordan Drakul i dodao da će biti preduzete mjere i za poboljšanje izgleda javnih površina.

- Nabavićemo dovoljno komunalne opreme i rekvizite za vrtić. Pokušaćemo da napravimo i postavimo što više oglasnih tabli kako bismo zaustavili plakatiranje po drveću. Tako ćemo naše građane polako navikavati da to stvara ružnu sliku u gradu. Nadamo se da će nam građani izaći u susret – kaže Drakul.

SREDSTVA

Na godišnjem nivou iz budžeta opštine za čišćenje grada i održavanje javnih površina planirano je 130.000 maraka.

- Opština bi morala imati bar dva puta više novca za te namjene, jer veliki je prostor koji je potrebno čistiti. Okolne opštine izdvajaju mnogo više, a imaju manje površine za čišćenje – smatraju u preduzeću „Komunalac“.

Izvor: Glas Srpske

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas257
Juče370
Ove sedmice3696
Ovog mjeseca13178
Ukupno1319172
nedelja, 25 februar 2018 20:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 79 gostiju i nema prijavljenih članova