MINISTARKA GOLIĆ SA NAČELNICIMA OPŠTINA STARE HERCEGOVINE

 

Ministar za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo Srebrenka Golić posjetila je opštinu Foča i sastala se sa načelnicima opština Stare Hercegovine. Na sastanku sa ministrom prisustvovali su načelnik Višegrada, Slaviša Mišković, Rudog Rato Rajak, Čajniča Goran Karadžić, Novog Goražda Dalibor Nešković, Rogatice Tomislav Puhalac, Kalinovika Mileva Komlenović i domaćin sastanka načelnik opštine Foča Radisav Mašić. Načelnici sedam opština Stare Hercegovine odlučili su da zajedno nastupaju prema Vladi RS.

Na sastanku su delegaciji Vlade predstavljeni zajednički interesi opština iz domena ovog ministarstva a to su rješavanje problema regionalne deponije te povećanje naknada za korišćenje prirodnih resursa sa tog područja.

Njihov prijedlog rješavanja problema odlaganja otpada naišao je na odobravanje ministarke prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, Srebrenke Golić. Po prijedlogu načelnika rješavanje problema podrazumijeva izgradnju fabrike za preradu smeća koja bi prihvatala otpad bez naplate i prerađivala ga u bio gorivo. –„Pojavio se jedan investitor iz Slovenije koji se ponudio za izgradnju fabrike. Od nas će se tražiti da sprovedemo određene procedure i  izmjene zakonskih okvira. Opštine će se obavezati da na jednom lokalitetu obezbijede zemljište i infrastrukturu gdje bi oni na bazi javno-privatnog partnerstva postavili tu fabriku koja neće imati klasično razdvajanje komunalnog otpada već samo razdvajanje čvrstog građevinskog otpada. Vršila bi se prerada tog otpada i imali bi kao nus proizvod jedan energent koji bi mogli prodavati na tržištu“ – zaključila je Golićeva.

Ovakav vid saradnje put je ka rješavanju zajedničkih problema složili su se načelnici opština. Međutim odlaganje smeća nije jedini problem ovih opština smatra načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković. -„Samo zajednički možemo izaći iz jedne složene situacije u kojoj se nalazimo. Prema institucijama Republike Srpske nastupićemo bez politike kako bi se riješili problemi, ali tako bi moralo da bude i od strane Vlade Srpske. Za našu regiju posebno su inetersantne naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i ekspoloatacije drveta gdje se plašimo da će te zakonske regulative oštetiti budžete opština“ – naglasio je Mišković.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić smatra da je ovo pozitivna novina u radu opština Stare Hercegovine. –„Želimo da kada imamo neke aktuelne teme da ih kandidujemo Vladi Republike Srpske, da predstavnici Vlade dođu i da na jednom mjestu i načelnici i zainteresovani za tu problematiku razgovaraju o toj temi. Ovaj sastanak je prvi takav primjer i mi smo razgovarali o problemima iz oblasti građevinarstva i urbanizma, o problemu regionalne deponije i uklanjanja divljih i postojećih deponija smeća. Složili smo se prijedlogom izgradnje fabrike za preradu smeća koja bi se locirala na području opštine Foča i koja bi ekonomski bila isplativa za sve ove opštine. Studija koja će biti urađena treba to i da pokaže“ – zaključio je Mašić.

Na sastanku sa ministarkom Golić, bilo je riječi o ruševnim objektima koji su pod zaštitom. Načelnicima je savjetovano da inspekcije izdaju naloge vlasnicima takvih objekata da ih saniraju, a ukoliko to ne učine, da opština sama to uradi, a kasnije putem suda povrati uložena sredstva.

Na sastanku sa ministarkom Golić prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz ove regije. Ovo je prvi sastanak u nizu sastanaka sa Vladom Srpske nakon dogovora u Višegradu, na kome su načelnici opština Stare Hercegovine definisali osnovne principe saradnje.

Izvor: Opština Foča

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas8
Juče370
Ove sedmice3447
Ovog mjeseca12929
Ukupno1318923
nedelja, 25 februar 2018 00:55

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 57 gostiju i nema prijavljenih članova