ZAŠTO SMO TU GDJE JESMO - DAJTE KOMENTAR NA TEKST

Često smo svjedoci slučaja gdje se okrivljuju vlastodržci i baca ljaga na pojedince i političke partije zbog sveukupne situacije u kojoj se društvo nalazi. Da bi shvatili šta je uzrok prevelikom nezadovoljstvu gdje narod ne reaguje u vidu javnog iskazivanja stava, moramo dublje zagledati šta je to dovelo do trenutne situacije.
 

Prvo, kao neizbiježan uzrok svih problema na ovim prostorima navodi se rat. Ratno stanje je uništilo privredu i industriju Bosne i Hercegovine. Nakon tog nesretnog perioda javlja se savršeno vrijeme za ratne profitere i ljude sa parama jer se moglo uložiti u posao na osnovu love zarađene švercom i pravljenjem štete po državu. Firme su još radile, plate su se dobijale ali postepeno jedna za drugom fabrike se gase. Dolazi period privatizacije, državnici se slikaju sa ulagačima, obećavaju se radna mjesta. Nakon nekog vremena, ostaje samo slika da podsjeti ljude na tu nadu koju su imali da će možda nekad dobiti posao.

Sljedeći segment koji je doveo do ovakve situacije zasigurno mora biti pripisan mitu i korupciji. Zlo koje je progutalo i najveća carstva u ljudskoj istoriji došlo je do svog maksimuma i kod nas. Što se tiče školstva došli smo do situacije da na birou rada imamo 10500 visokoobrazovanih kadrova dok na mjestima za koja je potrebno visokoobrazovano lice sjedi gospodin ili gospođa sa završenim (čitaj kupljenim) privatnim fakultetom. Ništa ovo meni ne bi smetalo da malo šire ne razmišljam a mišljenja sam da taj gospodin ili gospođa koji sjede i ne doprinose boljitku moje sredine, uzimaju redovne plate i ponašaju se nadmeno u odnosu na nekoga ko bi taj posao mnogo bolje radio i ko se teškom mukom školovao po Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, Palama i na drugim mjestima gdje postoje fakulteti za koje su nam govorili da iole vrijede.

Sistem je dobar, ne valjaju ljudi. Pokretačka snaga svake nacije je omladina. Omladina spava i samo se žali. Studenti su uvijek bili ti koji su mogli da donesu promjene pa čak i dok je Tito bio na vlasti. Sjećate se one njegove čuvene STUDENTI SU U PRAVU. Došli smo do situacije da nepotizam vlada na svakom koraku. Uhljebljuju se nesposobni mamini i tatini sinovi. Svi žele da imaju neku moć čak i u gradu sa 25000 stanovnika. Zadovoljavaju se bolesni apetiti. Nekome je bitno da kaže da se zna sa ministrom, poslanikom, odbornikom i to ga navodno svrstava među odabrane, među jaču klasu. Vrijednosti naših djedova i baka padaju u zaborav. Više nigdje ne čujete pojam DOMAĆIN, čuje se narkoman i bolesnik. E pa i jesmo bolesnici jer smo sami krivi za zlo koje nam se dešava. Razumijem neobrazovane, neinformisane, ljude sa sela i one uskoumnije koji slijepo vjeruju pojedinim politikama pa se na slavama i veseljima svađaju sa rođacima i prijateljima oko toga koja politika je bolja. Oni ne znaju za drugalije i tako im je nametnuto. To je isto kao kada nečija baka gleda špansku seriju ili Velikog brata pa da sebi za pravo da komentariše ljudske besmislice. To joj je nametnuto. Ali ne razumijem obrazovane, inteligentne ljude koji podlegnu pritisku i kompletnoj situaciji, dobiju posao i onda zaborave na društvenu zajednicu kojoj treba da doprinesu jer u toj zajednici žive. Svi mogu barem malo doprinijeti. Možete djetetu objasniti da se smeće ne baca na ulicu već u korpu za otpadke. Možete malog komšiju animirati da igra košarku ili fudbal umjesto što po čitav dan bulji u kompjuter. Ako vidite adolescenta da maltretira klinca sa naočarima samo zato što je jači od njega, očitajte mu lekciju, stanite u zaštitu slabijeg. Alli ne, reći ćete šta me to briga. I onda ćete sjesti u kafanu, naručiti kraću kafu i čašu vode i žaliti se sat i po o tome kako je život sr*nje.


Krenite od malih stvari, promijenite sijalicu u dnevnoj sobi, počistite svoje dvorište. Budite promjena koju želite da vidite u svijetu...

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas6
Juče370
Ove sedmice3445
Ovog mjeseca12927
Ukupno1318921
nedelja, 25 februar 2018 00:49

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: jedan gost i nema prijavljenih članova