RENCO DAVIDI I EVROPSKE DIPLOMATE POSJETILI FOČU

Opština Foča posjeduje potencijale koji mogu privući zapadne investitore, rečeno je na sastanku u opštini kome su prisustvovali zamjenik šefa delegacije Evropske Unije u BiH, Renco Davidi, španski i bugarski ambasadori, sekretari italijanske i slovenačke ambasade u BiH, načelnik opštine Foča Radisav  Mašić, zamjenik načelnika Radenka Srndović i predsjednik SO Foča Radojica Mlađenović.
 

 

 

Neće se stati samo na formalnim razgovorima već će se konkretizovati svi važniji projekti i pokrenuti resursi sa kojima Foča raspolaže, rekao je načelnik opštine Radisav Mašić, izražavajući zadovoljstvo zbog posjete ove visoke delegacije Foči: -„Mi smo ovo vrijeme iskoristili da gospodina Davidia i ambasadore upoznamo sa akuletnim stanjem u našoj opštini, da ukažemo na one puteve i pravce našeg razvoja u budućnosti, da aktuelizujemo nekoliko tema koje su za nas vrlo značajne i da razmjenimo iskustva sa našim idejama kako dalje djelovati i kako se povezivati. Iskreno nam je zadovoljstvo što smo naišli na podršku za naše projekte a to su one oblasti kojima namjeravamo da razvijamo našu opštinu, to su potencijali koje imamo prirodno. Tu su prije svega drvna industrija, hidropotencijali, turizam i sve drugo što je prateća infrastruktura u ovoj oblasti“ – naglasio je Mašić.

Zamjenik šefa delegacije EU u BiH, Renco Davidi napominje da je vrlo važno da se visoka politika spusti na lokalni nivo kako bi se prepoznali stvarni problemi i potrebe građana: -„Osvježavajuće je vidjeti da su političari na lokalnom nivou mnogo više pragmatični, mnogo više pokazuju razumjevanja za ono što su konkretni problemi građana i konkretno rade na nekim projektima koji će poboljšati kvalitet života građana. U tom smislu za nas je zanimljivo i postoji interes da se uključimo i angažujemo sa političarima na lokalnom nivou da se se tako upoznamo sa realnošću u lokalnim zajednicama“ – istakao je Davidi.

Španija je mnogo uložila u BiH nakon okončanja ratnih sukoba do danas i postoje zainteresovani investitori za nova ulaganja, rekla je ambasador ove zemlje u BiH, Marija Aurora Mehia Emaskin: -„Sve više i više je španskih kompanija koje su zainteresovane za rad u BiH. Mi imamo jako dobre firme koje su specijalizovane za izgradnju infrastrukture, za vodoprivredu, za izgradnju potencijala za odlaganje otpada. Sada nema konkretno nekog projekta na koji se ovde misli ali svakako postoji potencijal za uključivanje španskih kompanija u ove oblasti“ –rekla je Mehia Emaskin.

Predstavnici bugarske ambasade boravili su u Foči prije mjesec dana i istakli su da se saradnja sa Fočom nastavlja, te da će se naći partnerske opštine u ovoj zemlji koje će se ekonomski i kulturno povezati sa Fočom.

Delegacija, u kojoj su još i šef belgijske diplomatske misije Žan Pjer Bibik, zamjenik slovenačkog ambasadora David Brozina i drugi sekretar italijanske ambasade Ilarija Ranjoni, posjetila je Medicinski fakultet u Foči, a nakon toga obišla i Nacionalni park „Sutjesku“, gdje su prisustvovali svečanom otvaranju Info-centra na Tjentištu.

 

Izvor: www.opstinafoca.rs.ba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas258
Juče370
Ove sedmice3697
Ovog mjeseca13179
Ukupno1319173
nedelja, 25 februar 2018 20:28

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 83 gostiju i nema prijavljenih članova