NASTAVAK SARADNJE AMBASADE RUMUNIJE U BIH I OPŠTINE FOČA

Kao nastavak saradnje Ambasade Rumunije u BiH i opštine Foča održan je radni sastanak ova dva subjekta sa privrednicima i predstavnicima ustanova u Foči. Istaknut je ekonomski aspekt saradnje, ali su obje strane iskazale interes za kontaktima na svim društvenim poljima, što ima za cilj obostranu korist.

Od učesnika sastanka se očekuje pismo namjere u kome će se predstaviti konkretne namjere i potrebe za izvozom u Rumuniju, koje će opština Foča objediniti i uputiti ambasadi.

Ambasador Rumunije u BiH, Filip Teodoresku, je izražavajući zadovoljstvo zbog toga što su u manje od mjesec dana organizovana dva sastanka u Foči na ovu temu, iznio širok spektar saradnje fočanskih privrednika sa Rumunijom. –„Kao ambasador podržaću direktnu saradnju Rumunije sa partnerima sa područja opštine Foča, i sve buduće dijaloge koje privrednici budu željeli ostvariti sa biznismenima u Rumuniji. Danas smo razgovarali ne samo o trgovini i razmjeni dobara između Foče i Rumunije, nego oko svega onoga što se može ticati saradnje sa institucijama u Rumuniji“ – istakao je Teodoresku.

Ovo je prvi korak koji je napravljen nakon posjete ambasadora prije mjesec dana, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić. –„Radosna je vijest da smo okupili sve privrednike sa područja naše opštine i sve one koji imaju interesa da sarađuju sa privredom u Rumuniji. Kako je pokazano na ovom sastanku taj interes realno postoji. Obradovala nas je vijest da i Rumunija ima interes da sarađuje sa nekim od naših preduzeća. Prije svega ono što smo mi ponudili jeste oblast turizma, poljoprivrede i drvne industrije. Naravno zainteresovanost rumunske strane su i hidropotencijali ali isto tako i kompanije sa naše strane imaju interes da sarađuju tamo. Prvi korak koji smo danas napravili jeste da ovu saradnju nastavimo i inteziviramo“ – zaključio je Mašić.

Direktor kompanije REV, Jelenko Mališ, istakao je da su predstavljene mogućnosti za potencijalne investitore i partnere u Rumuniji za ulaganje u hidropotencijal. –„Sastanak smo iskoristili da potencijalnim investitorima iz Rumunije prezentujemo plan izgradnje minihidroelektrana koje su predviđene da se rade na području naše opštine,  i u slučaju njihovog ulaganja mi im stojimo na raspolaganju“ – rekao je Mališ.

Saradnju sa Rumunijom prvi je započeo Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostoški u Foči, koji je organizovao posjete pravoslavnom fakultetu u toj zemlji, a aktivnosti će biti nastavljene krajem oktobra, rekao je prodekan Bogoslovskog fakulteta, Dejan Đogo. –„Organizovaćemo zajedničku konferenciju sa kolegama iz Arada o dvojici najvećih teologa 20. vijeka srpskom, Justinu Popoviću i rumunskom, Dimitriju Stanilou, i tu očekujemo veliku posjetu. Takođe planirali smo i određena horska gostovanja i dalje aktivnosti kako bi se saradnja još više razvijala“ – istakao je Đogo.

Učesnici sastanka optimistični su u pogledu budućih odnosa i kontakata, koji bi trebali doprinjeti ekonomsku korist dvjema stranama.

Izvor: Opština Foča

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas6
Juče370
Ove sedmice3445
Ovog mjeseca12927
Ukupno1318921
nedelja, 25 februar 2018 00:50

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova