FOČA DOBIJA REKONSTRUISANU LABORATORIJU ZA DIJAGNOSTIKU TUBERKOLOZE

U četiri grada u BiH - Foča, Bihać, Travnik i Zenica 12. marta biće otvorene rekonstruisane laboratorije za dijagnostiku tuberkuloze. Rekonstrukcija laboratorija je obavljena u okviru projekta "Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze".

 

Rekonstrukcija laboratorija će omogućiti kvalitetnije uslove rada, u skladu sa preporučenim mjerama kontrole infekcije, te smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon rekonstrukcije, laboratorije ispunjavaju preporuke biosigurnosnog nivoa 2, čime su obezbjeđeni sigurnosni uslovi rada za radnike laboratorija i kvalitetnija obrada rezultata laboratorijskih analiza.

U sklopu obavljene rekonstrukcije, osim renoviranja prostora i instaliranja ventilacionog sistema, laboratorije su opremljene biosigurnosnim kabinetom, neophodnim za rad laboratorija. Ovim se osigurava maksimalna zaštita osoba koje rade u laboratorijama i kontaminacija okoline svodi na minimum.

Ovaj projekt provode Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo zdravstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, uz podršku UNDP-a, a finansiran je sredstvima konsolidiranog granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, saopšteno  je iz UNDP-a.

 

Izvor: eKapija 
Foto: www.bolnicafoca.com

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas6
Juče370
Ove sedmice3445
Ovog mjeseca12927
Ukupno1318921
nedelja, 25 februar 2018 00:50

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova