INICIJATIVA DA AKADEMIK BORIŠA STAROVIĆ DOBIJE ULICU U FOČI

Nekadašnji studenti prof. Boriše Starovića, a sada doktori u Univerzitetskoj bolnici Foča, pokrenuli su inicijativu da Studentska ulica u Foči promjeni naziv u Ulica Akademika Boriše Starovića, u znak zahvalnosti i sjećanja na prvog dekana, velikog profesora, akademika i iznad svega čovjeka.

 

Kako saznajemo inicijativu su pokrenuli dr Srđan Popović, dr Verica Prodanović i dr Nataša Đokanović Lozo.

 

- Bila sam lično u Opštini i rečeno mi je da su u Opštini, generalno, svi jako motivisani za realizaciju ove ideje, jer je pokojni profesor, zapravo, zadužio čitav grad. Međutim, postoji zakonski problem, a to je da se nazivi ulica ne mogu mijenjati do kraja oktobra 2013. godine,  zapravo do kraja popisa stanovništva – kazala je za naš portal dr Nataša Đokanović Lozo, jedna od organizatora ove akcije.

 

Ona je dodala da ne postoji tačan broj ljudi koji je potrebno da potpišu peticiju, da bi ista bila prihvaćena od strane Skupštine Opštine, te da je do sada prikupljeno oko 300 potpisa.

 

Đokanovićeva je rekla da sa peticijom neće žuriti i da planiraju skupiti 1000 potpisa, koje će u drugoj polovini avgusta, uz propratno pismo, predati u Opštinu Foča.

 

Ona je izrazila uvjerenje da će do kraja godine ostvariti plan, i da će Akademik Starović dobiti svoju ulicu u godini kada se navršava 20 godina od osnivanja Medicinskog fakulteta u Foči.

 

Inicijativi su se pridružili nekadašnji saradnici, prijatelji, poštovaoci lika i djela prof. Starovića, kao i studenti Medicinskog fakulteta UIS-a.

 

Zbog velikog interesovanja pokrenuta je Facebook grupa kao i elektronska peticija.

 

Prof. dr Boriša Starović bio je glavni inicijator za osnivanje Medicinskog fakulteta u Foči čiji je bio i dekan. Dužnost rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu obavljao je od 2000. do 2005. godine. Preminuo je 16. maja 2005. godine nakon kraće bolesti.

 

Izvor: Focaonline, UIS, Srna

 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:35

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 13 gostiju i nema prijavljenih članova