ČEMERNO SPAJA SRPSKU I SRBIJU

-Gradnja puta na prevoju Čemerno, na magistralnom putu Foča - Gacko, koji će u ponedjeljak biti zvanično otvoren za saobraćaj, strateški je projekat Srpske, jer je riječ o najkraćoj putnoj vezi ovog dijela naše teritorije sa Srbijom i crnogorskim primorjem– kazao je u intervjuu za Večernje novosti  ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je ova dionica izgrađena po najvišim evropskim standardima i da je veoma zadovoljan kvalitetom radova, te istakao da je ovo još jedan veliki infrastrukturni poduhvat Srpske.

 

Šta su konkretno dobili građani ovog dijela Srpske?

 

- Rješenje nesmetanog odvijanja saobraćaja na prevoju Čemerno od velikog je značaja za sve one koji koriste magistralni pravac na putu prema Hercegovini i jadranskom primorju. Ovaj put najviše koriste žitelji istočnog dijela Srpske, kao i građani Srbije. Riječ je o modernoj saobraćajnici, koja zadavoljava sve standarde u oblasti drumskog saobraćaja. Putnici će ovom dionicom putovati brže, a najvažnije nam je da je omogućen visok nivo bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju.

 

* Šta je sve izgrađeno na ovoj dionici?

 

- Projekat je bio veoma zahtjevan, a izgrađena je trasa dužine oko deset kilometara. Izgrađena su dva tunela, od kojih je tunel Čemerno dugačak 2.109 metara i to je najduži tunel u Srpskoj i BiH. Takođe, izgrađena su tri vijadukta, od kojih je Trnova luka dužine 408 metara, sa stubovima visine nešto manjim od 50 metara, a sanirano je i veoma zahtjevno klizište Sutjeska.

 

* Koliko je koštao ovaj projekat?

 

- Za realizaciju projekta klizišta Čemerno na magistralnom putu Foča - Gacko iz sredstava Razvojnog programa Srpske, odobreno je oko 73 miliona KM. Gradnja je koštala i više od toga, ali, prema sklopljenom ugovoru, sredstva koja su nedostajala obezbjedio je izvođač radova. Ovaj rizik izvođač je ugovorno preuzeo, jer je dio sredstava isplaćen avansno.

 

* Šta je uticalo na to da radovi traju duže nego što je planirano? Izgradnja puta je počela 2008. godine, a prvobitno je trebalo da bude završena u jesen 2011?

 

- Činjenica je da je, zbog objektivnih okolnosti, bilo izvjesnih kašnjenja, na šta je investitor davao saglasnost. Naime, u toku izvođenja radova, zbog pojave klizišta, obavljena su dodatna geomehanička ispitivanja terena, na osnovu čega je urađena izmjena i dopuna projektne dokumentacije. Ova istraživanja su radile najkompetentnije institucije iz Beograda. Za ovako značajan projekat, određena kašnjenja su opravdana, jer je najbitnije da objekti budu urađeni kvalitetno i da budu od koristi građanima.

 

Izvor/foto: Večernje novosti

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas103
Juče370
Ove sedmice3542
Ovog mjeseca13024
Ukupno1319018
nedelja, 25 februar 2018 10:21

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 37 gostiju i nema prijavljenih članova