BEZ BUSA DO GLAVNOG GRADA

I dok njihove kolege sugrađani koji studiraju u  Novom Sadu ili Beogradu muku muče s cijenama autobuskih karti do kuće i nazad, fočanski studenti do Banja Luke uopšte nemaju busa!Makar ne direktnu liniju, kao što bi to bilo očekivati u 21. vijeku. Ipak je u pitanju glavni grad Srpske, a da se ne lažemo, nije ni Foča tako mala.   

 

Za ovakvu situaciju, studenti krive pređašnju opštinsku vlast. Kažu da je zbog sukoba bivšeg načelnika sa vladajućom strankom, a samim tim i zvaničnom Banja Lukom, Foča doslovno ostala odsječena od ostatka Republike. Zar je normalno da imamo autobuse do Herceg Novog, Beograda, Podgorice, pa čak i do Slovenije, a da nemamo bus do glavnog grada Srpske – pitaju se Fočaci koji studiraju u Banja Luci.

Do sada su se snalazili na razne moguće načine. Jedan od njih je i takozvano 'švercanje vozom'.

 „Ta 'metoda transporta' ogleda se u tome da se par nas dogovori da krenemo zajedno, sjednemo u voz koji ide za Sarajevo, ne kupimo kartu, a kondukteru kažemo da idemo do Doboja i damo mu svi po dvije-tri marke 'za pive' “  – priča nam jedan od mnogobrojnih Fočaka koji studira u Banja Luci.

 „Nakon što kondukter izađe u Doboju, tada u voz ulazi novi, uglavnom kondukter bošnjak. Njemu na ''ćevapi tačka ba'' jeziku objasnimo kako živimo u Doboju i da smo krenuli na fakultet u Sarajevo, pa tako za nove tri markice dođemo i do Sarajeva, a do Foče već kako znamo i umijemo“ – nastavlja svoju priču ovaj student. Kaže da je takvih dogodovština imao u tom 'putešestviju' vozom da bi čitavu knjigu mogao napisati.

 „Najkritičnije mi je bilo kada sam iz Banja Luke putovao sa desetoricom navijača sarajevskog 'Želja' i svi smo bili u jednom kupeu. Kada su me pitali kako se zovem, kratko sam im odgovorio 'Sulejman' ! To je bilo prvo 'njihovo' ime koje mi je palo na pamet. Sigurno znate i zašto.“ – kroz smijeh nam prepričava ovaj Fočak.

Takođe, jedan od načina kako se studenti iz Foče 'prebacuju' do Banja Luke jeste i ona stara dobra 'ide li ko iz bolnice' metoda. Milica Nogo, studentkinja druge godine FPN-a kaže da je par puta na taj način došla do Banja Luke.  „Pošto mi mama radi u bolnici, a direktnog prevoza do BL nemam, par puta mi je javila kad neko od vozača fočanske bolnice ili Doma zdravlja ide do BL pa sam tako i ja krenula sa njima. Dešavalo se i da mi po njima moji iz Foče pošalju paket hrane za BL. Da imamo direktnu autobusku liniju do Banja Luke, sve bi bilo drugačije, ovako – primorani smo na bukvalno sve“ – govori Milica.

Međutim, nije baš da bukvalno nema autobusa do glavnog grada Srpske, ali da bi na taj način putovali, prvo morate da odete busom do Sarajeva, pa da tamo čekate liniju do BL, što se nekad zna odužiti i po cijeli dan, žale nam se fočanski studenti.

U zadnje vrijeme sve veći broj studenata prevoz je pronašlo ili makar probalo pronaći preko društvene mreže Fejsbuk. Na toj stranici popularna je grupa „Tražim-nudum-prevoz“ gdje građani iz cijele BiH, a i šire, ostavljaju poruke kada krenu negdje na put sa brojem slobodnih mjesta. U slučaju da neko traži prevoz do te lokacije, javi mu se u 'inboks' i tako 'putešestvije' može da počne. Uglavnom se ljudi dogovore oko troškova goriva, međutim bilo je i onih koji za prevoz do određene lokacije nisu tražili ni dinara – govore nam studenti iz Banja Luke.

Ovim putem mi apelujemo na lokalnu vlast da urade nešto po pitanju prevoza fočanskih studenata do Banja Luke. Pa draga gospodo, zar vas nije sramota?! Sjedite i primate, ne tako male, odborničke plate, a djeca vam se 'švercaju' do fakulteta ! Zar je toliko teško uvesti direktnu liniju do glavnog grada Republike ?! Evo, sada kad se napokon (navodno) lokalna i republička vlast 'mirišu', pitamo se – U ČEMU JE ONDA PROBLEM ? Dok vi ne pronađete adekvatno riješenje, nama ne preostaje ništa drugo nego ići onom parolom – SNAĐI SE !

Autor: Stefan Stanković

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas52
Juče370
Ove sedmice3491
Ovog mjeseca12973
Ukupno1318967
nedelja, 25 februar 2018 06:21

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 24 gostiju i nema prijavljenih članova