DANAS JE PREOBRAŽENJE

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Praznik Preobraženja gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, danas obilježavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici.

 

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i djeli narodu, a u krajevima gdje nema grožđa, drugo voće.

 

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svjetlost.

 

"Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu", piše u vjerskim knjigama.

 

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad vjerovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rijekama.

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas458
Juče576
Ove sedmice3269
Ovog mjeseca13797
Ukupno1246058
petak, 20 oktobar 2017 23:34

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 72 gostiju i nema prijavljenih članova