REKONSTRUKCIJA ODJELJENJA ZA LIJEČENJE TUBERKOLOZE U FOČI

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Razvojni program UN /UNDP/ započeli su rekonstrukciju odjeljenja za plućne bolesti i kontrolu tuberkuloze u Univerzitetskoj bolnici Foča i Bolnici Trebinje, koja će biti završena do početka septembra.

Iz UNDP-a je saopšteno da će rekonstrukcije odjeljenja omogućiti unapređenje kvaliteta postojećih kapaciteta, u skladu sa preporučenim mjerama kontrole infekcije i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Ovim se obezbjeđuje unapređenje uslova hospitalizacije pacijenata, kao i kvalitetniji uslovi rada zdravstvenih radnika, koji su posebno izloženi opasnosti od infekcije.

Rekonstrukcija će biti realizovana u okviru projekta "Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u BiH", koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

U septembru će započeti i rekonstrukcija Odjeljenja za plućne bolesti u Opštoj bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju i radovi na uspostavljanju Odjeljenja za tretman multirezistentne tuberkuloze pri Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

 

Prema zvaničnim podacima objavljenim u izvještaju SZO, u BiH je u 2011. godini bilo 1.360 oboljelih od tuberkuloze.

Iste godine, stopa novooboljelih na 100.000 stanovnika /incidenca/ iznosila je 49 i konstantno je u padu od 1990. godine, kao rezultat boljeg obuhvata ranom dijagnostikom i tretmanom, te uspostavljanja mjera kontrole širenja tuberkulozne infekcije.

Prema istom izvoru, 2011. godine su zabilježena tri slučaja oboljelih od multirezistetne tuberkuloze.

 

Izvor: Glas Srpske/Agencije

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:39

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 87 gostiju i nema prijavljenih članova