NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE PATRIJARH PAVLE

Na današnji dan prije 99 godina rođen je jedan od najcjenjenijih i najomiljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve - patrijarh Pavle.

Njegove riječi i pouke se i dan danas pamte i prepričavaju a mnogi ga danas, bez obzira što ga crkva još nije kanonizovala, smatraju za sveca. Patrijarh Pavle bio je poznat ne samo po svojoj mudrosti već i po skromnom životu koji je vodio pa je tako poznato da je sam sebi popravljao cipele.

Prepričava se tako i anegdosta gdje su primjetili da patrijarh Pavle ima nove cipele. Pohvalio se i on sam da su udobne i da u njima može dugo da pješači. Kada su ga pitali gdje ih je kupio on se samo nasmijao. Iza ovog događaja stoji zanimljiva priča. Naime te cipele su u stvari, nekad bile ženske čizme. Patrijarh ih je našao kako stoje bačene blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici prepravio ih je kako bi sebi napravio cipele.

Nerjetko su ga ljudi viđali kako se vozi u tramvaju a među djecom je bio poznat kao patrijarh "Budimo ljudi".

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914. godine, u slavonskom selu Kućanci kod Donjeg Miholjca. Rano je ostao bez roditelja, pa se o malom Gojku, od njegove treće godine, brinula tetka.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve, 1. decembra 1990. godine, izabrao ga je za četrdeset četvrtog po redu prvojerarha Srpske Pravoslavne Crkve. Sutradan, u nedelju 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih, mitropolita beogradsko-karlovačkih i patrijaraha srpskih, a 22. maja 1994. u drevni patrijaraški tron u Pećkoj Patrijaršiji.

Patrijarh Pavle je posljednje dvije godine života proveo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je preminuo 15. novembra 2009. godine.

 

"Među vukovima opstati ovci je teško, ali nije nemoguće, jer nam Gospod kaže na koji način mi možemo i među vukovima opstati kao ovce Njegove. A to je: da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi...Treba imati, dakle, mudrost. Razvijati mudrost Bogom danu, sve više i više, a paralelno sa tim razvijati i dobrotu. Jer, mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost", govorio je u svoje vrijeme patrijarh Pavle.

 

Izvor: Kurir

 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas216
Juče595
Ove sedmice216
Ovog mjeseca10043
Ukupno1282272
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:07

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 106 gostiju i nema prijavljenih članova