SEPTEMBARSKA PLATA U ZDRAVSTVU SA DOPRINOSIMA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je da će septembarske plate za zdravstvene radnike biti isplaćene sa porezima i doprinosima, čime će biti prekinuta praksa da zdravstveni radnici nisu osigurani.

Bogdanić je naglasio da je na današnjem sastanku sa direktorima bolnica na području Republike Srpske, koji je održan u Doboju, dogovorena realizacija zaključaka Vlade Republike Srpske koja obavezuje direktore na novčane uštede u svim segmentima i na uštrb njihovih plata.

„Sa stanovišta Vlade spremni smo da učestvujemo u reorganizaciji zdravstvene službe u cilju njene funkcionalnosti, a direktori će na uštrb svojih primanja dati primjer u nastojanju da se održi zdravstveni sistem i da zdravstveni radnici imaju plaćene obaveze“, rekao je Bogdanić.

On je naglasio da plate nemedicinskom osoblju neće biti smanjene.

Bogdanić se osvrnuo na težak položaj bolnice u Kasindolu, koja je, kako je naveo, u parcijalnoj rekonstrukciji, a za prvu fazu sanacije obezbijeđeno je 5.000.000 KM.

Direktor Opšte bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju Vlado Đurđević naveo je da je jedan od unutrašnjih izvora za obezbjeđenje sredstava za isplatu obaveza i doprinosa radnicima, umanjenje za 10 odsto plata za menadžment u bolnici.

„Za bruto platu mjesečno treba izdvojiti oko 1,3 do 1,4 miliona KM, a u ovoj godini zdravstvenim radnicima u bolnici nije isplaćena nijedna plata sa doprinosima“, rekao je Đurđević.

On je istakao da je najveći problem servisiranje obaveza prema fondu PIO, a dugovanja prema dobavljačima se uredno servisiraju, pa nema bojazni da će račun biti blokiran.

Direktor bolnice u Foči Veljko Marić izjavio je da će menadžment bolnica morati umanjiti svoje plate i da će svojim primjerom poslati poruku i menadžmentu domova zdravlja na primjenu modela finansiranja prema rezultatima rada.

Današnjem sastanku u Opštoj bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja i direktori svih bolnica u Srpskoj.

Sastanak je održan po pitanju realizacije zaključaka koji su utvrđeni na sastanku u Bijeljini 2. oktobra, u vezi za mogućnošću da se sa bankama dogovori restrukturisanje kreditnih aranžmana prema zdravstvenim ustanovama, sprečavanje prebacivanja poslova sa domova zdravlja na bolnice, te obezbjeđivanju septembarskih plata sa porezima i doprinosima za zdravstvene radnike.

 

Izvor: Srna

 

 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas425
Juče454
Ove sedmice3128
Ovog mjeseca10829
Ukupno1300519
nedelja, 21 januar 2018 19:38

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 81 gostiju i nema prijavljenih članova