POTPISANI UGOVORI SA PROIZVOĐAČIMA MLIJEKA

Na osnovu javnog poziva koji je bio raspisan za poljoprivrednike sa područja opštine Foča, načelnik opštine Radisav Mašić potpisao je ugovore sa poljoprivrednicima koji su dobili novčana sredstva za podsticaj u poljoprivredi za 2013. godinu. Podsticaji su obezbijeđeni za 16 proizvođača mlijeka i to za kupovinu muznih grla.

Kako bi dobili podsticaje, poljoprivrednici su morali posjedovati najmanje tri krave, te biti uključeni u otkup mlijeka koji u našoj opštini vrši mljekara Pađeni iz Bileće.

 

Prozvođači mlijeka su zadovoljni novčanim podsticajima. Jedna od proizvođača je Radmila Babić, koja ostvaruje ekstra klasu mlijeka. "Sada imam tri krave, i ovaj podsticaj će mi pomoći da kupim i četvrtu", istakla je Babićeva.

 

Vaso Škobo iz Popovog Mosta već ima sedam muznih grla, a ovaj podsticaj će iskoristiti za podgoj junica i nabavku sijena za zimu.

 

Opština ovim podsticajima želi pomoći proizvođačima da povećaju stočni fond i proizvodnju mlijeka. Potpisaće se i ugovori sa deset korisnika koji će dobiti mehanizaciju a jedan od njih će dobiti sredstva za  obnovu štale. "Ovo je prvi put da opština na ovaj način razmišlja o razvoju poljoprivrede i na ovaj način da stimuliše njen razvoj, što znači da će to biti praksa i u narednim godinama. Želimo da ovaj trend nastavimo i da u poljoprivredu uključimo što više ljudi", istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić koji je dodao da opština želi da razvoj poljoprivrede bazira na razvoju infrastrukture u seoskim krajevima, što je projekat koji se finansira iz drugih izvora.

 

U otkup mlijeka u Foči trenutno je uključeno 19 proizvođača, od kojih Milijana Stanković iz Miljevine i Vaso Škobo iz Popovog Mosta proizvode preko hiljadu litara mlijeka na mjesečnom nivou.

 

Sa područja opštine Foča u septembru je otkupljeno, od svih proizvođača, 7720 litara mlijeka, podaci su opštinskog Sektora za poljoprivredu, objavljeno je na internet stranici Opštine. 

 

Izvor: Opština Foča

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas154
Juče698
Ove sedmice852
Ovog mjeseca12408
Ukupno1266819
utorak, 21 novembar 2017 07:04

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 38 gostiju i nema prijavljenih članova