NEUSTAVNA ODLUKA FOČE ZA REGULACIONI PLAN "HUM - ŠĆEPAN POLJE"

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je danas da Odluka o usvajanju regulacionog plana "Hum – Šćepan Polje" opštine Foča nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora.
 
 
"Ustavni sud je ocijenio da donosilac osporenog akta u postupku njegove izmjene, izmjenu nije izvršio po propisnom postupku i saglasno zakonu", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske nakon 178. sjednice.
 
Ovaj sud ocijenio je danas neustavnom i Uredbu o načinu, postupku i rokovima obračunavanja i plaćanja posebnih vodnih naknada, koje se odnose na prodaju vještačkog đubriva i hemikalija za zaštitu bilja.
 
Ustavni sud navodi da je ovakvu odluku donio s obzirom da je osporenim odredbama, mimo zakonskih propisa, i subjektima koji vrše prodaju vještačkih đubriva i hemikalija za zaštitu bilja, propisana obaveza plaćanja posebnih vodnih naknada, kao i zbog proširenja osnovice za obračun ove naknade na kilogram predmetne robe.
 
U ovom slučaju Ustavni sud je zaključio da je ovakvim normiranjem donosilac akta izašao iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja, čime je povrijeđeno načelo zakonitosti.
 
Ustavni sud utvrdio je neustavnim odredbe Pravilnika o davanju stanova u zakup i Pravilnika o dopunama ovog pravilnika, koje je donio Kazneno-popravni zavod Foča.
 
Osporenim odredbama je propisano da pravilnici stupaju na pravnu snagu od dana donošenja, a ne osmog dana od dana objavljivanja, što ih čini nevažećim aktima u pravnom poretku Republike Srpske, te se Ustavni sud nije upuštao u ocjenu njihove ustavnosti sa materijalnopravnog aspekta.
 
Izvor: Srna
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas101
Juče370
Ove sedmice3540
Ovog mjeseca13022
Ukupno1319016
nedelja, 25 februar 2018 10:14

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 14 gostiju i nema prijavljenih članova