FOČA: OBILJEŽENO 200 GODINA OD ROĐENJA NJEGOŠA

Srpska centralna biblioteka Prosvjeta obilježila je sinoć dva vijeka od rođenja jednog od najvećih srpskih pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Ovo je samo jedna od manifestacija kojom će u Foči biti obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša i jedan je skromni dug prema pjesniku koji je zadužio sve one koji govore srpskim jezikom. Program „Ne trebuje carstvo neljudima“ počeo je besjedom književnika Radisava Mašića i riječima.

- „Njegoš je naš najduhovniji i naš, umno, najdubokiji čovjek. Mi, zapravo osvježavamo sjećanje na Njegošovo djelo, koje je besmrtni svjedok naše istorije, vremena i budućnosti. Na ovaj način ne samo da podsjećamo na Njegoša već govorimo da Njegoša stalno treba iščitavati jer Njegoš je vječan bez obzira na godine koje prolaze. Njegoš je uvijek bio inspiracija svim generacijama pa i, danas, mladim ljudima. Dobro je da Njegoš bude inspiracija jer najbolje je kad u životu imamo na koga da se naslonimo i da se ugledamo, a mi u književnosti i poeziji imamo na koga da se ugledamo i naslonimo jer Njegoš je naša biblija“ – zaključio je Mašić.

Kako bi predstavljanje Njegoševog lika i djela bilo potpuno, kako bi se posjetioci bar na trenutak vratili u Njegoševo vrijeme vladanja, stihove iz Gorskog vjenca pjevao je uz gusle narodni guslar Milorad Čančar Čaruga.

- „Još uvijek ima Njegoševih velikih i jakih stihova koji nisu ispjevani. Sadašnji i budući guslari imaće o čemu da pjevaju i da uče Njegoševe stihove koji su, još uvijek, neizučeni i pitanje je da li će se roditi neki um sličan Njegošu koji će moći da izuči i razumije njegove stihove“ – istakao je Čančar.

Učenicima Srednjoškolskog centra, Kristini Aćimović i Aleksi Mlađenoviću, bila je velika čast učestvovati u obilježavanju ovog jubileja, recitujući Njegoševe stihove. Divili su se misterioznošću i filozofijom u njegovim djelima, te poručili svima da čitaju Njegoševe stihove.

Djela Njegoša nisu zaboravljena, čitaju ih učenici ali i stariji, potvrdila je Slavica Divjak Obrenović, direktor Srpske centralne biblioteke Prosvjeta Foča.

- „Njegoš se čita onoliko koliko djeci traže u školi, ali ima i starijih koje zanimaju knjige i kritike o Njegošu, koji se bave nekim svojim malim istraživanjem“ – rekla je Divjak Obrenović.

U okviru programa „Ne trebuje carstvo neljudima“ izložene su i fotografije, na kojoj su se mogli vidjeti svi značajniji predmeti i mjesta iz Njegoševog doba.

Izvor: Opština Foča/Nataša Miletić

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:39

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 68 gostiju i nema prijavljenih članova