FOČANSKA "UMJETNOST" - GRAFITI

U Foči je sve aktuelniji trend ispisivanja grafita po zidovima ili drugim površinama na javnom mjestu. Sami grafiti treba da predstavljaju osnovne društvene ili političke poruke i čitav žanr umjetničkog izražavanja, ali ovi naši izgleda predstavljaju izraz primitivizma. 
 
 
Izgleda da pojedinci ispoljavaju gene naših pra pra predaka, koji su u pećinama klesali različite poruke. Kada bismo uporedili „grafite“ neandertalca i fočanskog kromanjonca, uočili bi bitnu razliku između ta dva pretka savremenog čovjeka koja su našla svoje mjesto  na evolucionoj ljestvici razvoja ljudske vrste. Naime, neandertalac je želio da prenese neku bitnu poruku i predstavi određeni događaj, pojavu i slično za buduće naraštaje, jer nije postojao drugi način i slična sredstva komunikacije kakva danas poznajemo.
 
Postavlja se pitanje šta je motiv, odnosno, pokretač fočanskog kromanjonca na ispisivanje poruka? Vjerovatno se možemo poslužiti Jungovim arhetipom, pa ga jednostavno urođeni obrasci djelovanja i ponašanja, nastali vijekovima taloženog iskustva naših predaka, tjeraju na to. Ima istinsku potrebu da nastavi njihov rad. „Druže, neandertalac mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo“.
U redu, svi mi imamo neke strasti i naklonosti prema nečemu. Radimo ono što volimo i što nam najbolje ide od ruke, ali izgleda da nekima bolje ide da uništavaju nego da stvaraju. Dokazuju kako posjeduju najbujniju maštu i volju kada je riječ o nedozvoljenim radnjama. Jednom rječju - VANDALIZMU.
 
Prekrečeni grafit za koji Grobari nisu imali dozvolu
                                                                                  Prekrečeni grafit za koji Grobari nisu imali dozvolu
 
Vjerovatno iz revolta što su im prekrečeni grafiti na potpornim zidovima, nađoše se kreativci koji će ispraviti nepravdu, uspostaviti raznotežu u univerzumu i zadati jak udarac vlastima. Na koji način? Pa tako što će kupiti sprej od 5 KM, zajedno s jaranima u sitnim satima, dok mu noge klecaju od straha, šarati neke nebuloze i tako uništiti fasadu, odnosno izgled zgrade i same okoline.
 
 
Zamislite sada situaciju da svi simpatizeri, ljubitelji, pristalice, nazovi kako hoćeš, određenih grupa i pokreta krenu da ispisuju svoje stavove i nezadovoljstva po zgradama, buticima, garažama, mostovima... To bi otprilike izgledalo ovako: Vulkanizer 066/564-321; Foča čeka Kešelja; Toma Zdravković (ovo i nije toliko loše); Masa je mama; Sveti Sava; Rade Jorović; Omladinski pokret Foča. Prosto rečeno grad bi nam ličio, ako si gledao/la, na one ruševine iz filma Pobješnjeli Maks. Zato, prijatelju, ako želiš da isprobaš svoje stvaralačke i umjetničke sposobnosti na ovaj način, uputi se u Opštinu, tačnije u Odjeljenje za prostorno uređenje i traži dozvolu za grafite. Ispašćeš i savjestan građanin i grafit će ostati nekim mlađim generacijama. Nećeš morati strepiti od svakog šuma, misleći da je policija. Na taj način ćeš pokazati da zaista voliš FOČU. Zapitaj se da li je voliš na pravi način. Zapitaj se da li time nanosiš nekome štetu...i na kraju da li si dosledan da sebe nazivaš Fočakom, jer vjerovatno bi se mnogi fočanski preci postidili ko ih danas predstavlja i na koji način. 
 
Grafit na ulazu u Foču koji se i ne vidi jer nije urađen na pripremljenoj podlozi već krišom urađen
                             Grafit na ulazu u Foču koji se i ne vidi jer nije urađen na pripremljenoj podlozi već krišom urađen
 
Neki od najzanimljivijih grafita koje sam ugledao šetajući i grickajući sjemenke (bacio sam kesicu u kantu): GLODARI FOČA; REZDELIJE FOČA; DELIJE ĐEVER; GLODARI JUG; i meni najdraži FOČA NAVIJA ZA JEZGRU.
 
 
TAMAN DOBRO KRENEMO, PA U PRIMITIVIZAM SKRENEMO.
 
Autor: M.P.
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas338
Juče499
Ove sedmice338
Ovog mjeseca11241
Ukupno1300931
ponedeljak, 22 januar 2018 17:27

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 30 gostiju i nema prijavljenih članova