FOČA: NAGRADA ONOME KO PRONAĐE TORBU SA 10.000 EURA

 
Pošto sam vam naslovom privukao pažnju, zamolio bih vas da pročitate tekst do kraja. 
 
Postojanje Deda Mraza. Jedan od najvećih globalnih fenomena s ciljem podizanja prazničnog duha i promovisanja potrošačkih kapaciteta društva aktuelan je i ove godine.

 
 
 
Izgled punijeg, sijedog, starijeg čovjeka sa velikom bijelom bradom i rumenih obraza, priznaćemo, Deda Mraza kvalifikuje kao simpatičnog dobronamjernog djedicu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ipak, pored toga što mi "pametni" svake godine komentarišemo kako se neko pametno dosjetio da natjera ljude da kupuju igračke, slatkiše i ostalo, ovdje ću se osvrnuti na jednu drugu dimenziju "postojanja" Deda Mraza. Sjetite se kada ste vi bili dijete od recimo 7 godina. Gledate TV, svaki film o Deda Mrazu vas čini ljubomornim na onu američku djecu koja uvijek na kraju filma dobiju što žele. Odete kod mame i tate i zatražite da i vi dobijete barem novogodišnji paketić. Problem se javlja ako vaši roditelji ne mogu da vam priušte tu prazničnu radost koju svako dijete zaslužuje. Uzmite ovako. Dijete od 7 godina koje ima još brata i sestru hoće paketić. Paketić košta 10-15 KM. Roditelji nikad ne odvajaju djecu te to znači da treba da potroše od 30-45 KM da obraduju svoju djecu. Toliko košta prosječan račun za struju koji jedno domaćinstvo potroši u zimske dane. Uzmite u obzir da treba proslaviti Božić a da i to iziskuje trošak, jer mi smo narod koji mora imati pun sto hrane i pića, i kada slavi i kada je u žalosti. A nažalost mnogo je porodica u kojima niko ne radi, ili radi za minimalac.
 
Sada ću preći na stvar. Ako vi možete vašem djetetu ili djeci priuštiti novogodišnji paketić, toliko ima naših sugrađana koji taj mali uslov za sreću ne mogu priuštiti svojim klincima. Hajte ove godine da razmislimo malo da svi mi budemo Deda Mraz. Na taj način ćete znati odgovor na pitanje da li postoji bradati, rumeni debeljuca. To ćete biti vi.
 
Otiđite u lokalne markete u kojima je Omladinski pokret ostavio korpe za akciju "Pomozimo Deda Mrazu da donese radost". Napravite paket po vašoj želji i ostavite posvetu, nešto što želite da poručite tom dječaku ili djevojčici. Ja ću na primjer u paketić ubaciti igračku, smoki, čips, medeno srce, štapiće, čokoladu, jafa keks, štrudle i neki sokić. Na posveti ću napisati: "Ako budeš slušao mamu i tatu, i ako budeš imao dobre ocjene u školi, nemoj se sikirati, jer ćeš i dogodine sigurno dobiti paketić".
 
Hajde da promijenimo dimenziju praznika, da svi budemo Deda Mraz. Hajde da svi napravimo jedan paketić i da ga ostavimo u marketima, za ugrožene mališane. Lijepo ćemo se osjećati a kakve su nam misli takav nam je život. Primati je lijepo, davati je uzvišeno...
 
 
Autor: Mladen Mandić
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:05

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 95 gostiju i nema prijavljenih članova