UTICAJ TELEVIZIJE I RIJALITI PROGRAMA

Televizija, kao jako moćan medij  koji utiče na pojedinca i na društvo u cjelini, počela je biti sastavni dio naših života, čak i više nego što bi trebalo. Ona na svojevrstan način ''edukuje'' publiku kako da se ponaša, pruža nam obrasce ponašanja koji su prihvatljivi za 21.vijek, promoviše razne vrste poruka, predstavlja propagandno sredstvo, kako bi se uticalo na građane , koji lako i bez kritičke distance prihvataju ono što im se servira. Pojedinac postaje utopljen u masu, gdje je vrlo teško zadržati sopstvenu individualnost, a zahvaljujući novonastalim tehnologijama, otuđuje se od drugih, postaje ''čovjek mase''. 

 

Dakle, tehnologija je sredstvo pomoću kojeg se na određeni način kontroliše društvo, predstavlja manipulaciju, a građani se pretvaraju u potrošače, stvara se zavisnost od elektronskih medija. Čak i uz postojanje mnogo vrsta tehnoloških sredstava, pitanje je koliko zaista mediji pružaju adekvatne informacije? Da li postojanje medija znači da smo mi više informisani, ili je samo riječ o nagomilavanju raznih sadržaja, koji nisu ni provjereni, a ni istiniti? Povećanje ponude informacija nikako ne znači i povećanje informisanosti.
 
U današnjem društvu,  najjednostavnije rečeno,  mediji predstavlju sredstvo za zabavu. Svakodnevno smo izloženi neprimjerenim sadržajima, stvarima koje nam ne dozvoljavaju da razmisljamo racionalno, postajemo usredsređeni na nebitne stvari. Građanima postaju dostupna djela tradicionalne kulture, ali se zbog specifičnog načina njihove prezentacije, sadržaj izjednačava sa šundom.

 

Ono što je vrlo popularno i što oslikava razmišljanje našeg društva, jesu rijalitiji poput Farme i Velikog brata. Da li takve vrste emisija zaista odražavaju sliku našeg društva, koje se, kako izgleda, nalazi u velikom nemoralu, odsustvu primarnih vrijednosti i bez imalo razuma?  Činjenica je da takve vrste emisija obaraju rekorde gledanosti. Gledanje tog tipa programa, na odredjeni način predstavlja bijeg od stvarnosti našeg napaćenog naroda kojem je draže  gledati kako se neko svađa, priča(ili čak samo sjedi  i gleda u jednu tačku), nego razmišljati o bitnim egzistencijalnim pitanjima. Pažnja javnosti preusmjerava se sa važnih problema na nevažne.
 
Danas neće biti čudno ako neko počne da priča o tome šta je Ekrem izjavio, ko je novi ljubavni par na Farmi ili ne daj Boze, ko se posvađao! Najgore od svega je što se ljudi uživljavaju u taj šou, danonoćno razmišljaju o tome šta je ko rekao, uradio na toj Farmi. Ovo naše društvo, na prvi pogled ogrezlo u rijaliti smeću, podsvjesno traži svoje nove idole, heroje u tim programima. Rijaliti programi nisu suština ni korjen problema, oni su kanali komunikacije, kao i društvene mreže. Običan život ''goes online'' uz učešće cijelog svijeta. Nalazimo se u svijetu u kojem svako može postati zvijezda, nije dovoljno da budeš (ne daj Bože) intelektualac, dovoljno je da si nemoralan, da se skineš gola i da lijepo izgledaš. To je ono što svi vole da vide. Vizuelni doživljaj je primaran faktor (bar tako izgleda). Naše društvo je toliko izgubilo kompas i tako je duboko posrnulo, da je vrlo teško da se oslobodi i odupre svim negativnim sadržajima koji se plasiraju putem medija. Preko ovih programa, neprimjetno se usvaja određeni sistem vrijednosti, a djeci, koja su još uvijek u fazi formiranja svoje ličnosti, rijaliti neće donijeti ništa dobro. Tako da neće biti nimalo čudno ako vam kćerka jednog dana kaže: ''Mama, ja hoću da budem starleta.''
 
Da li će televizija i njeni sadržaji imati uticaja, individualna je stvar. Možemo prihvatiti ono što nam se nudi ili možemo zadržati svoje mišljenje, odbraniti se od negativnih uticaja, ne dozvoliti da to poremeti naš sistem vrijednosti i naš jedinstveni način razmišljanja. Ne znam za vas, al' ja sam ipak za ovu drugu opciju.
 
Autor: Nataša N. Miletić
 
 
 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:35

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 19 gostiju i nema prijavljenih članova