NOVA GODINA U FOČI

Nije prošlo mnogo od proslave Nikoljdana i punjenja darovima čizama Svetog Nikole, a već se spremamo da dočekamo i međunarodnu Novu godinu (po gregorijanskom kalendaru).

Djed Mraz kod Fočaka očigledno ima težak zadatak i mora nekoliko puta dolaziti da nam podijeli paketiće za svaku priliku, tako da je parkirao svoje saonice s irvasima i patuljcima na vrhu Maglića. Patuljci i irvasi takođe moraju volontirati i kao tjelohranitelji čuvenog bradonje, jer kod nas se nikad ne zna!

 

Šta da se radi?! Snjegorućka (direktorica Djedu Mrazu) je uvela mjere štednje, koje su stupile na snagu danom donošenja. Fočaci su jako emotivno vezani za obje Nove godine (i po gregorijanskom i julijanskom kalendaru), jer željeli bi da budu dio svijeta, a i da sačuvaju domaće, a njihovo. Većina nas se voli opustiti uz zvukove petardi, topovskih udara, puškomitraljeza, AK-47, razbijanja svega što se nađe na putu, arlaukanja, upaljenih tenkova i samohotki, jer valja svijetu staviti na znanje da mi započinjemo godinu!

 

Još kad vidimo da se slavi širom ogromne Rusije od Kalinjingrada, preko Moskve,..., Jakutije, do Kamčatke, euforija, delirijum i trans postaju najjači. A kad vidimo da naši feštaju u Čikagu i Milvokiju i na Džefersonovim stepenicama, onda nas uhvati totalno ludilo i shvatimo da smo narod najprviji, da smo stariji od ameba, da je nas i Rusa dvjesto miliona (ako ne i više)! Po našim kafićima se organizuju bahanalije na kojima bi nam pozavidjeli i stari Rimljani i čitav antički svijet. Nekadašnji persijski vrtovi po palatama su male mace, šta su naši podijumi i separei po diskotekama. I oni koji se tokom čitave godine ne pozdrave, te noći čestitaju praznik i žele sve najbolje jedni drugima. Žderemo i ločemo iznad svake mjere i granice. Jednom riječju – opušteno!

 

Nakon razvratne noći i zore, budimo se tamo oko podne i otvaramo paketiće koje nam je ostavio Djed Mraz. (Samo da napomenem zbog i radi čitalaca da je Djed Mraz potpisao, pri čistoj svijesti i zdravom razumu, te pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću, da je Fočak i od fočanskoga roda, i od viteške riječi i junačkoga koljena. Inače ne bismo prihvatili paketiće. Tvrdim da u navedenim trenucima na svijetu nema srećnijih ljudi! Šta „tvrdim“?!

 

Garantujem i potpisujem! Šalu na stranu! Srećna vam Nova 2014. godina!

 

 

 

Autor: Miroslav L. Avdalović

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas101
Juče370
Ove sedmice3540
Ovog mjeseca13022
Ukupno1319016
nedelja, 25 februar 2018 10:18

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 22 gostiju i nema prijavljenih članova