FOČA: KAKO DA NAPRAVIMO BOLJU SREDINU

Vjerovatno dok ovo čitate ispijate neki topli napitak, čitate raznorazne tekstove po elektronskim medijima. Pošto je nedjelja, sigurno odmarate, psihički se pripremate za posao. Vi koji ne radite, sigurno pospremate kuću, brišete prozore i tako dalje. Sa vama koji pratite dešavanja u Foči putem društvenih mreža i portala, želim da podijelim svoja razmišljanja. Kako da napravimo bolju sredinu? Ja imam svoje planove. Budite slobodni, dajte i vi vaše ideje, hajde da pokušamo nešto napraviti. Zar vam nisu dosadile stalne kuknjave koje čitate po fejsbuku, o tome kako ništa ne valja, i kako treba mijenjati svijet?! Hajmo ga mijenjati. Počnimo iz našeg dvorišta.
 
Omladinska organizacija koju vodim, nedavno je proslavila svoj prvi rođendan. Za godinu dana imali smo preko 25 realizovanih projekata i aktivnosti. Sve što je urađeno ostavilo je iza sebe vidljiv trag. Tako planiramo da nastavimo i dalje. Podijeliću sa vama neke od ideja koje ćemo realizovati u 2014. godini, jer tako mi mislimo da pravimo bolju sredinu.
 
Kao prvo, nastavićemo da gradimo. Napravićemo izletište iznad Briona, za sve naše sugrađane. Sa bajtama, klupama, stolovima, zidanim roštiljem, terenom za skok udalj, ostale sportove i tako dalje. Slobodno nam dajte i vaše prijedloge kako da obogatimo taj kompleks. Napravićemo park od reciklažnog materijala. Još tražimo lokaciju. Nastavićemo sa organizacijom sportskih turnira. Aplicirali smo na nekoliko mjesta za sredstva za tribine kako bi gledaocima bilo što ugodnije da prate sportska dešavanja u Foči. Planiramo veliku akciju čišćenja naselja Miljevina, kako bismo privukli pažnju nadležnih da treba ulagati u ovu mjesnu zajednicu. Miljevina zaslužuje veliku pažnju svih, a mi ćemo se potruditi da to obezbijedimo. Nastavićemo sa humanitarnim akcijama. Promovisaćemo turističku ponudu Foče, organizovaćemo rokenrol svirke. Ponovo ćemo uspostaviti saradnju sa Ferijalnim savezom koji organizuje "Kamp prijateljstva" na Tjentištu. Nacionalni park Sutjeska je naš biser i moramo ga promovisati, a najbolje to radimo mi, mladi ljudi. Iniciraćemo izradu murala na stambenim objektima i potpornim pozidama u Foči. Ovi murali bi trebalo da prezentuju našu turističku ponudu, patriotske poruke, promociju svega pozitivnog u Foči. Napravićemo nešto što se zove "mapa pozitivnih dešavanja", oglasno mjesto u gradu oko koga će se skupljati svi koji žele da vide gdje se nešto pozitivno organizuje u Foči, kada počinje i koliko traje. Kao što su sportski turniri, predstave, koncerti, i ostale vrste raznih manifestacija, bez obzira ko to organizuje. Farbaćemo mostove, uređivati dječija igrališta, sve na volonterskoj bazi. 
 
Možda nije sve pobrojano, od onoga što planiramo, a sigurno da ćemo uraditi i mnogo toga što nam padne na pamet tokom godine, a što ne bude u planu rada Omladinskog pokreta. 
 
Naša poruka svima jeste da se ostavite komentarisanja po fejsbuku, jadikovanja kako ništa na svijetu ne valja, i na taj način širite negativnu energiju u društvu. Kakve su vam misli, takav vam je život. Budite dio korisne mase, doprinesite razvoju bolje sredine. Organizujte se u okviru Omladinskog pokreta, ili sami osnujte sličnu organizaciju, ali radite, na dobrobit svih.
 
 
Autor: Mladen Mandić
 
 
 
 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas28
Juče844
Ove sedmice3526
Ovog mjeseca9260
Ukupno1281489
nedelja, 17 decembar 2017 01:36

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 35 gostiju i nema prijavljenih članova