POLA VIJEKA LJUBAVI I SLOGE NADE I SIMA ĆOSOVIĆ

Foča - Da je brak svetinja i da su ljubav i razumijevanje recept za sreću pokazali su supružnici Simo i Nada Ćosović iz Foče koji su proslavili zlatnu svadbu.
 
 
Pet decenija za ovaj par nije ni malo, jer su im, kako kažu, prošle u ljubavi, stvaranju i strpljenju.
 
Ljubav Nade i Sime, rođena na prvi pogled, brakom je krunisana davne 1964. godine. Simo sa svojih 26 godina i Nada sa 22 odlučno su izrekli sudbonosno "da".
 
- Sjećam se, bio je Vaskrs 1962. godine, bio sam u Hramu Svetog Nikole na praznik. Kada je ušla u portu sa drugim djevojkama, bila je zanosna i lijepa, odmah su nam se pogledi tu sreli i ljubav javila. Kao mlad tražio sam lijepu ženu i iz domaćinske kuće. Oboje sam dobio - prisjeća se Simo (76).
 
Kada su počeli da gaje ljubav, bila su druga vremena i običaji. Godinu i više samo su se držali za ruke.
 
- Bilo je to drugo vrijeme. Za ruku sam je držao samo u kolu i nekad van kola i tako oko godinu i po. Onda smo se uzeli 1964. i do danas ruke nismo razdvojili - priča Simo.
 
Ćosovići su, iako mladi, postigli mnogo u zajedništvu. Od dvije kašike i dva tanjira, koliko su imali u početku, uspjeli su da sagrade dvije kuće, a danas su okruženi sa sinom, kćerkom, unučićima...
 
- Svakoj najmanjoj stvari koju smo kupili u kuću, imetku i dobitku beskrajno smo se radovali, ne iz skromnosti, već što smo ih zajedno stekli. Živjeli smo u poštovanju, bez ljubomore, zamjeranja, čuvali smo leđa jedno drugom, ljubav poklanjali, poštovali se i uvijek bili zadovoljni onim što imamo i možemo - otkrivaju Ćosovići bračni put i uspjeh.
 
Nada ističe da je za 50 godina bračne zajednice uvijek bila pažena i voljena. Simo joj je poklanjao ljubav, osmijehe, a za njihovu zlatnu svadbu darovao joj je zlatnik.
 
- Ja sam beskrajno srećna, poslije pet decenija uspješne bračne zajednice, sa mužem, djecom, unucima. Daj Bože da se svi mladi ugledaju na nas, pođu našim stopama, da grade, stiču i ponose se time - rekla je Nada Ćosović.
 
Ljubav ključna
Plamen ljubavi blagoslovene na nebu i poslije pola vijeka između Sime i Nade gori.
 
Njene iskre ogledaju se u njihovom plesu, pjesmi, zagrljaju, osmijesima, poljupcu, u krugu sa djecom i četvoro unučića. Ne kriju da žele još zajedno proživljenih decenija i decenija.
 
 
Izvor: Glas Srpske/Radmila Đević
 
 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas252
Juče370
Ove sedmice3691
Ovog mjeseca13173
Ukupno1319167
nedelja, 25 februar 2018 20:09

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 17 gostiju i nema prijavljenih članova