MOST NA DRINI DOBIJA NOVO RUHO

Foča - Rekonstrukcija starog željeznog mosta na Drini u Foči počeće u martu, a Vlada RS i opština Foča obezbijediće 800.000 maraka za ovaj kapitalni projekat.
 
Željezni most na ulazu u Foču jedini je most koji je srušen prilikom NATO bombardovanja a da nije obnovljen. Godinama je stalna opasnost za vozače i pješake, a na njemu je zabilježen i jedan smrtni slučaj, kao i brojne povrede. Njegova obnova je od višestrukog značaja za lokalnu zajednicu.
 
- Rekonstrukcija mosta je naš važan kapitalni projekat, on ne samo da je gradska saobraćajnica već i veza sa magistralnim putevima. U saradnji sa Vladom RS završićemo ovaj projekat - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.
 
Vlada RS već je zadužila preduzeće "Putevi RS" da sufinansira rekonstrukciju željeznog mosta u Foči, u vrijednosti 400.000 KM, a na osnovu izrađenog projekta. Novac iz ove odluke biće obezbijeđen iz sredstava preduzeća "Putevi RS".
 
- Vlada nam je odobrila pola novca, a mi ćemo iz kreditnih sredstava obezbijediti ostatak, tako da će ukupna vrijednost biti oko 800.000 maraka. Projekat je izrađen, ovih dana treba da krene tenderska procedura, početak radova očekujemo već u martu, a završetak do kraja građevinske sezone - rekao je Mašić.
 
Željezni most je izgrađen prije 113 godina, u doba Austrougarske monarhije. Rušen je u Drugom svjetskom ratu, a ponovo tokom građanskog rata u BiH. Pod zaštitom je i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pa će njegova obnova podrazumijevati vraćanje u prvobitno stanje.
 
- Pošto je pod zaštitom državne komisije, kao kulturno dobro, neće se narušiti njegov izgled. Biće izmijenjena srednja konstrukcija, dobiće novu podlogu i luk. Saobraćaj će se odvijati naizmjenično, ostaviće se i dio za pješake, a biće namijenjen za putnička vozila. U drugoj fazi obnove biće ofarban i sređen - pojasnio je Mašić.
 
Godinama strahovali
Građani Foče godinama su muku mučili sa prelaskom preko željeznog mosta.
 
- Ne zna se kome je teže, da li pješacima ili vozačima, uporedo se ne mogu kretati. Koliko god da ste savjesni, uvijek ćete strahovati prilikom prelaska, a najteže je noću i zimi, kada je mokar kolovoz. Daske na mostu su u ruševnom stanju, kad god prolazite imate osjećaj da će vam noga propasti, a most se već ljulja i nestabilan je. Drago nam je što će konačno biti doveden u red - kazao je član Savjeta mjesne zajednice Donje Polje, kojoj most i pripada, Slavko Đorđević.
 
Izvor: Glas Srpske/Radmila Đević
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas422
Juče454
Ove sedmice3125
Ovog mjeseca10826
Ukupno1300516
nedelja, 21 januar 2018 19:34

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 51 gostiju i nema prijavljenih članova