CVIJANOVIĆ:ZA 14 HILJADA RADNIKA SA SREDNJOM ŠKOLOM PLATE SE VRAĆAJU NA NIVO IZ 2008.

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku da za 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom u Srpskoj plate budu vraćene na nivo iz 2008. godine, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 12,6 miliona KM na godišnjem nivou, rekla je premijer Željka Cvijanović.

 

 

„Ovo je prvi korak, a drugi će se odnositi na sve ostale radnike kojima će plata biti vraćena na nivo iz decembra 2012. godine“, rekla je novinarima Cvijanovićeva nakon dijela sjednice Vlade kojem su prisustvovali predstavnici Saveza sindikata Srpske, koje je predvodila Ranka Mišić.

Cvijanovićeva je istakla da se u razgovoru sa predstavnicima Saveza sindikata radi na poboljšanju Zakona o platama, da bi se do 15. marta trebalo izaći sa konkretnim prijedlozima zakonskih rješenja, te da bi se moglo očekivati da zakon u parlamentu bude usvojen u aprilu.

„U sistem plata mora se unijeti više principa pravednosti prije nego što dođemo do konačnih rješenja. Radnici sa srednjom stručnom spremom su u okolnostima svjetske ekonomske krize iznijeli najveći teret kada je riječ o smanjenju plata“, rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da bi za vraćanje plata svim radnicima u Srpskoj za pet odsto bilo neophodno na godišnjem nivou izdvojiti više od 27 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske ocijenila je da su stvorene pretpostavke da startna pozicija radnika sa srednjom stručnom spremom bude bolja nego što je trenutno.

Prema njenim riječima, zavisno od kategorije radnika vraćanje nivoa plata iz 2008. godine biće u iznosu od pet, 10 ili 15 odsto.

„Intervencijom će biti obuhvaćeno 5.800 radnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Sudske policije i kazneno-popravnih zavoda, 1.700 radnika u državnoj upravi, 5.600 u prosvjeti i kulturi, te 1.000 radnika u pravosuđu“, precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će Vlada Srpske intervenisati jednokratno, odnosno da će stimulacijama biti obezbijeđeno povećanje plate za prva tri mjeseca ove godine radnicima sa srednjom stručnom spremom.

„Od aprila ove godine ući će u režim koji će biti obuhvaćen Zakonom o platama i zadržaće mjesečne iznose u odgovarajućim povećanjima“, rekla je Cvijanovićeva.

Mišićeva je istakla da je dobro što su radnici sa srednjom stručnom spremom došli do svog cilja, odnosno vraćanja plata, ali da Sindikat insistira da plate svim radnicima budu u potpunosti vraćene.

„Svi granski sindikati narednih dana izjasniće se o ovoj odluci Vlade Srpske. Ova odluka za nas je potpuno nova i nikako ne bih rekla da je ovdje riječ o nečemu što u potpunosti zadovoljava zahtjeve svih granskih sindikata“, dodala je Mišićeva.

Ona je ocijenila da nije lako riješiti pitanje izmjene Zakona o platama, te da još ne postoje principi za izradu ovog zakonskog rješenja, jer različito promišljaju određena ministarstva.

Mišićeva je napomenula da nije sigurna da će ovo pitanje biti riješeno u prvih nekoliko mjeseci ove godine.  

 

Izvor: Srna, capital.ba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas214
Juče595
Ove sedmice214
Ovog mjeseca10041
Ukupno1282270
ponedeljak, 18 decembar 2017 10:00

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 39 gostiju i nema prijavljenih članova