USPOSTAVLJANJE EVROPSKIH STANDARDA NA FARMAMA U SRPSKOJ

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske razgovarali su u Foči sa veterinarima i veterinarskim službenicima Sarajevsko-romanijske regije, gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine o uspostavljanju standarda na farmama u Srpskoj u skladu sa pravilima Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU. 


Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Srpske Radmila Čojo rekla je da su veterinari informisani o primjeni pravila koja se odnose na staje, ishranu i zdravstveni status krava, kao i na zaštitu od tuberkoloze i bruceloze, te o tome kako podići kvalitet svježeg mlijeka.

"Očekujemo da će se za 20 dana oglasiti inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU, čije smo primjedbe saslušali. Neusaglašenosti nisu velike, prema onome što su vidjeli na terenu. Moramo znati i da niko prvi put nije dobio `zeleno svjetlo`, pa moramo biti zadovoljni, jer smo već prošli sa akcionim planom", kaže Čojo.

Veterinar sa Pala Branislav Galić kaže da predstoji mnogo posla koji zajedno treba da na terenu provedu farmeri i veterinari, u skladu sa akcionim planom.

"Nije sav posao na veterinarima, treba zajedno da radimo i sa vlasnicima farmi kako bi bili postignuti uslovi i otkloljene nepravilnosti na higijensko-sanitarnom nivou. Moje iskustvo sa terena govori da će trebati pomoć ljudima u vođenju evidencija, jer ima mnogo goveda koja nisu obilježena", ističe Galić.

 

Srna

 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:04

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 91 gostiju i nema prijavljenih članova