Počelo prikupljanje potpisa za peticiju o dječijem dodatku

peticija

Udruženje porodica sa četvoro i više djece iz Foče uključilo se danas, uz pomoć volontera Omladinskog pokreta i Asocijacije mladih, u akciju prikupljanja potpisa za peticiju „Da svako dijete u Republici Srpskoj ima pravo na dječiji dodatak“, koja je organizovana u više opština i gradova u Srpskoj. Predsjednik ovog udruženja Branka Matović smatra da je postojeći Zakon o pravima na dječiji dodatak diskriminišući i da ga je potrebno promijeniti.

„Prvo dijete nema pravo, a drugo ima, to je diskriminacija djece. Cilj je da svako dijete ima dječiji doplatak, bez obzira koliko djece ima u porodici i bez obzira na nekretnine koje roditelji posjeduju“, rekla je Matovićeva.

Ona je podsjetila da je, prema postojećem zakonu, dodatak za drugo i četvrto dijete 35, a za treće dijete 75 maraka, te da ovo pravo trenutno ne mogu ostvariti porodice koje imaju prihod veći od 90 maraka po članu, dok bi izmjenama zakona to bilo svima omogućeno.

Udruženja višečlanih porodica iz Republike Srpske ovom peticijom traži i povećanje ove naknade na barem 100 KM po djetetu.

Predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić kaže da je ovo prva akcija koju realizuju zajedno sa Asocijacijom mladih iz Foče.

„Na ovaj način pružamo podršku višečlanim porodicama u njihovoj borbi za povećanje nataliteta. Besmisleno je da, ako otac ili majka posjeduju auto, djeca ne mogu dobiti doplatak“, rekao je Mandić.

Izvor: SRNA

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas52
Juče370
Ove sedmice3491
Ovog mjeseca12973
Ukupno1318967
nedelja, 25 februar 2018 06:38

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 51 gostiju i nema prijavljenih članova