OSNOVCI PODIGLI VOĆNJAK U ŠKOLSKOM DVORIŠTU

Učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ u Foči, članovi školske zadruge „Mladost“ i Ekološke sekcije, zasukali su danas rukave, uzeli krampe i lopate u ruke i uz pomoć svojih nastavnika i drugog školskog osoblja podigli mali voćnjak u krugu škole.

sadnja-voca-3

Zasadili su tridesetak stabala šljive, jabuke, kruške, breskve, mušmule i dunje.

Među najmarljivijima bili su učenici osmog razreda.

„Prvo se kopaju rupe, ubaci se sadnica, stavi se malo zemlje i đubriva, pa ponovo zemlje i malo se utaba“, opisao je način sadnje učenik Aleksandar Vuković.

Njegov drugar iz razreda Kosta Čančar kaže da je jesen najpovoljnije doba za sadnju. „ Sadnice ćemo redovno okopavati i zalijevati da bi opstale“, rekao je Čančar.

Učenici su zasadili voćke u okviru projekta „Zadrugarstvo“, koji finansira Fond otvoreno društvo BiH.

Koordinator školske zadruge „Mladost“ Duško Krsmanović kaže da je najbitnije da djeca nauče kako se sade voćke.

„ I da nauče šta je zdrava ishrana, jer ćemo navjerovatnije voćke uvrstiti u školsku užinu. Promocija zdrave ishrane je najbitnija, a djeci će biti zanimljivo da uberu voćku u svom školskom dvorištu“, rekao je Krsmanović.

Podizanje školskog voćnjaka jedna je od aktivnosti projekta Zadrugarstvo, kojim je OŠ „Sveti Sava“ konkurisala na javni poziv „Dobre prakse u obrazovanju“ Fonda otvoreno društvo BiH.

sadnja-voca-2

Škola je, u okviru istog projekta, već realizovala niz aktivnosti, kao što su reciklažni maskenbal, posjeta fabrici za preradu PET ambalaže u Doboju, posjeta preduzeću za otkup ambalaže u Goraždu kao i školi u Goraždu, te vršnjačku edukaciju na nivou škole o mogućnostima reciklaže.

U novembru je planirano održavanje i okruglog stola na temu reciklaže i radionice „oživljavanja“ starog školskog namještaja i drugih predmeta pod nazivom „Od starog novo“ , a u decembru i prodajna izložba učeničkih radova.

 

Izvor: Radio Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas193
Juče465
Ove sedmice658
Ovog mjeseca11561
Ukupno1301251
utorak, 23 januar 2018 09:01

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 47 gostiju i nema prijavljenih članova