SLOGA BIĆE PORAZ VRAGU

Rijetko nam polazi za rukom da budemo složni i vrijedni. Kažu da se bivša Jugoslavija poslije drugog svjetskog rata stvarala upravo na entuzijazmu običnih ljudi, koji su učestvujući u radnim akcijama gradili industrijska postrojenja, rudnike, infrastrukturne objekte i stambena naselja. Upravo ovih dana smo bili svjedoci jednog ponovnog ujedinjenja, jedne sinergije koja je, slobodno mogu reći, u stanju oduprijeti se i najvećim prirodnim katastrofama. Samo kada bi neko mogao da je usmjeri...
 
Namjerno neću pričati o poplavi i posledicama koje je proizvela. Ne zbog toga što bi bilo daleko pametnije baviti se uzrocima, već zato što hoću da napišem pozitivan tekst. Tekst, posle čijeg čitanja ti se neće stvoriti knedla u grlu. Štivo koje će te makar na kratko učiniti ponosnim što si pripadnik jedne lokalne zajednice koja je mnogo puta (s razlogom) kuđena i grđena. U neku ruku patetično, ali ne vidim kako drugačije opisati ono što se teško opisuje.
 
Nakon toliko loših stvari koje su zadesile ovaj grad u posljednjih 20-ak godina, konačno se desilo nešto lijepo. Onako, istinski moćno. Ljubav je, po ko zna koji put, poslovično, pobijedila. Spremnost da se pomogne drugom u nevolji. Ali, ne bilo kako da se pomogne. Pobogu si čovječe, pa rafteri i spasioci tima „Vulf“ su svjesno rizikovali svoje živote, da bi spasili nečiji drugi život. Omladina, djeca, penzioneri... sve nezaposleno – odvojilo od svojih usta da bi Dobojlije mogli nekako pregurati dane koji nam slijede.
 
I niko ih nije primoravao. Niti se neko „reklamirao“. Niti će iko od njih imati bilo kakve druge materijalne koristi od svega što su uradili. Jedina korist će im biti u srcima. Hm, „jedina“? Malo li je, na ovom bezosjećajnom i okrutnom vaktu...
Ispraćaj Neša, Ivane, Dašija, Vladimira, Vjekoslava, Bobana i ostalih fočanskih heroja ispred zgrade Opštine, one neobično hladne majske noći, me je podsjetio na ispraćanje vojske u rat. Znaš ono, kad imaš jako ozbiljnu situaciju pred sobom, kad putuješ u nepoznato sa jednim plemenitim ciljem, kad bi trebalo da ti je prpa i da si nervozan... A tebe savršeno boli ona stvar, krećeš sa pjesmom i rakijom u noć, na dalek put. Jer znaš da su tvoji drugovi uz tebe. Svjestan si vjetra u leđa koji ti daje tvoj grad. Duboko si uvjeren u ispravnost onoga što radiš i, što je najbitnije, nejač očekuje od tebe da joj pomogneš. Ništa drugo i nije važno. Na fotografijama i televizijskim snimcima smo se uvjerili da su naši momci i djevojke odradili posao baš onako kako se i očekuje od plemenitih i hrabrih Fočaka. Svaki izvještaj sa lica mjesta je budio trnce, svako njihovo javljanje rađalo ponos i „srce veličine Rusije“.
 
A dok su oni, prvi među hrabrima, „djelovali na terenu“, za to vrijeme su aktivisti fočanskog Omladinskog pokreta i Crvenog krsta, udruženja navijača i studenata, privatni preduzetnici i ko sve još ne – davali i poslednji atom snage ne bi li se prikupila, sortirala i transportovala hrana, lijekovi, sredstva za higijenu, posteljina... Iskreno, svaki put sam se naježio kada sam vidio na koji način ti ljudi razmišljaju i djeluju. Nisam mogao da vjerujem svojim očima... HEJ, pa to su isti oni Fočaci koji potežu noževe jedni na druge u momentima alko-delirijuma, oni likovi koji te poprijeko gledaju zato što si simpatizer neke druge političke opcije ili navijaš za onaj drugi fudbalski klub! Među njima je i staro i mlado, i sirotinja i dobrostojeći, i „metalac“ i „šaban“, i „Škrbin“, i „Dodikov“. I svi su jednaki. Zato što se vode jednim istim, uzvišenim ciljem. 
 
Jedan od nas je na nekoj od društvenih mreža napisao kako se nismo ovako ujedinili još od 1995. godine. I u pravu je, nažalost. Izgleda da, kao i kompletan naš narod doduše, postajemo svjesni izreke da će sloga biti poraz Vragu tek kad nas pukne neka nesreća, direkt u glavu. Ako se uopšte može reći da u katastrofi koja nas je zadesila ima nečega dobrog, onda je to ova kratka harmonija koja je zavladala među svijetom. Potrudimo se da ona potraje, bar još koji mjesec.
 
Autor: Haver
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas425
Juče454
Ove sedmice3128
Ovog mjeseca10829
Ukupno1300519
nedelja, 21 januar 2018 19:40

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 93 gostiju i nema prijavljenih članova