PRESING NA ČOVJEKA - LEKCIJE IZ LOKAL - PATRIOTIZMA

Mnogo je godina prošlo i ko zna koliko vode Drinom proteklo, od kako nas primoraše da plaćamo harač zvani „RTV taksa“.
Po svojoj prirodi jedan izrazito nelegitiman, ali i nelegalan oblik novčanog nameta, sam po sebi predstavlja glupost, nepravdu, režimsku svemoć i bespomoćnost običnih smrtnika. Svakoj budali je jasno da sama činjenica posjedovanja radio ili televizijskog uređaja ne može i ne smije biti vrijednost koja se oporezuje. Pravo na nesmetan pristup informaciji, svim konzumentima dostupno pod istim uslovima, predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i propisano je nizom relevantnih međunarodno-pravnih konvencija koje su unijete i u ustavno-pravni poredak Republike Srpske i BiH. 
 
Realno, u našoj državi je danas nemali broj porodica kojima plaćanje „RTV takse“ predstavlja dodatnu teškoću u preživljavanju, pa je samim tim njihova informisanost sa nivoa osnovnog ljudskog prava i bukvalno uzdignuta na nivo luksuza. Ako bismo pravnu prirodu „RTV takse“ posmatrali iz ugla propisa iz oblasti poreskog prava, opet bismo došli do niza nedoumica koje se tiču opravdanosti oporezivanja posjedovanja običnog električnog aparata, i to pod zakonskom pretpostavkom da svako domaćinstvo ima bar po jedan ovakav uređaj, ali ta analiza bi nas dodatno udaljila od teme o kojoj sam htio pisati i predstavljala bi smaranje prosječnog čitaoca koji je i bez dodatnih objašnjenja svjestan da je „RTV taksa“ zlo koje se mora ukinuti, odnosno da se o njegovom održanju, u najgorem slučaju, mora odlučivati na referendumu. 
 
Na sve ovo gore napisano bi se i moglo nekako zažmiriti, kada bi se sredstva od harača usmjeravala u projekte koji zadovoljavaju kolektivni interes srpskog naroda, po pitanju funkcionisanja njegovog javnog radio-televizijskog servisa. Meni nije poznato, a vjerujem da je i sa tobom isti slučaj dragi čitaoče, emituje li RTRS ikakav obrazovni ili kulturni program čiji je kvalitet ekvivalentan iznosu sredstava koji ova kuća dobije raspodjelom novca od „RTV takse“. Emituju li oni uopšte naučni i kulturni program? Šta je sa dječijim programom, tim najvrjednijim „sektorom“ svake informativne kuće? Kako nam to RTRS vaspitava djecu? Đurđevdanski festival? Koliko on uopšte košta? Ko procjenjuje opravdanost ulaganja u taj događaj? Ko kontroliše uplate? Da li djeca širom Republike Srpske uopšte gledaju Đurđevdanski festival, ili je on predmet pažnje isključivo učesnika festivala, njihove rodbine, komšija i poznanika? Koliki je procenat školaraca u Republici Srpskoj koji nikada u životu nisu čuli za Đurđevdanski festival? Ili... Zašto se „titlovanje“ pojedinih programa u inostranoj produkciji vrši uz pomoć hrvatskog jezika? Zašto je većina titlova latinična? Ili ovo... Na kojim cijenjenim visoko-školkim ustanovama su stekli svoja akademska zvanja urednici, novinari, spikeri i ostala bulumenta sa članskim knjižicama političke partije? Koliko je stalno zaposlenih na RTRS-u, a koliko je „ugovoraca“? Koliko se mjesečno izdvaja za njihove bruto plate i ostale naknade iz radnog odnosa? Postoje li ikakvi kriterijumi i smjernice koji određuju optimalan broj zaposlenih i da li se oni poštuju? I, ono osnovno: Ko meni garantuje da će lova koju ja dajem Radio televiziji Republike Srpske biti usmjerena u poboljšanje kvaliteta programskog sadržaja, a ne u plate lica sa sumnjivim moralom i još sumnjivijim stepenom obrazovanja koji su nepotrebni jednoj televizijskoj kući? Pitanja je mnogo, poštovani Glavni i odgovorni uredniče moje nacionalne televizije. Mada, i Vi ste vjerovatno samo marioneta koja radi po naređenju moćnijih. Jedino što biste vi mogli da učinite u ovom slučaju, a što bi se smatralo prvim korakom ka nacionalnom ozdravljenju, je da podnesete ostavku.
 
Da ti pojednostavim, dragi čitaoče. Sve ono što što ti platiš po osnovu „RTV takse“, vjerovatno se potroši na plate ovih gore. Moguće je, dakle, da direktno plaćaš nečiji nerad. Indirektno učestvuješ u rušenju Republike Srpske i radiš aktivno na nestajanju srpskog naroda zapadno od Drine. „Rušenje Republike Srpske“? Da ovo nije malo preozbiljna optužba? Sada ćeš vidjeti da nije...
 
Prije neki dan, u jednom gradu u Republici Srpskoj, odigrana je „majstorica plej ofa“ najjačeg košarkaškog takmičenja Republike Srpske. Najveći košarkaški događaj u Republici Srpskoj ove godine. Naš nacionalni radio - televizijski emiter se nije udostojio ni reportaže, a kamoli direktnog televizijskog prenosa. Zamisli da Amerikanci imaju sličan problem ovih dana, kada se igra finalna serija „plej ofa En bi ej lige“. Zamisli šta bi se desilo da Radio televizija Srbije ne prenosi utakmicu koja odlučuje prvaka države... 
 
Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Zoran Savić, Vladimir Radmanović su samo neka od imena košarkaša koji su porijeklom iz Republike Srpske i koji su nebrojeno mnogo puta, na raznorazne načine, pomogli svoj narod u težnji ka opstanku. Bilo tako što su se trudili da isprave sliku o njemu o svijetu, bilo što su upućivali humanitarnu pomoć gradovima iz kojih potiču. Sportisti su možda i najvrjedniji resurs koji ovaj narod i država imaju. Ne zahtijevaju puno ulaganja. Samo im je potrebna pažnja. Medija, dakako. Svi priznati svjetski sociolozi i marketinški stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da je jedan Novak Đoković više uradio za poboljšanje imidža srpskog naroda u inostranstvu, nego što to može da postigne zakupljeni petominutni termin na Si en en-u, lobiranje u američkom kongresu ili promotivni spot RTRS-a u kojem razgledamo panoramu naših gradova, snimljenih iz helikoptera. To što Radio televizija Republike Srpske nije ispratila najznačajniju košarkašku takmicu sezone je ravno nacionalnoj izdaji. Izdaji svih nas koji smo obveznici „RTV takse“. 
 
Namjerno neću reći koje su ekipe bile akteri meča, kojim je rezultatom okončan, gdje se utakmica odigrala i ko je postigao najviše poena. Probaj da izguglaš. Moguće je da ćeš pronaći šturo obavještenje ATV-a ili BN-a.
 
NAPOMENA: Autor teksta se samo malo šali i ni u kom slučaju nema namjeru da naruši ugled jednog stuba srpstva i svjedoka stvaranja Republike Srpske.
 
Autor: Haver (poznat Redakciji)
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas425
Juče454
Ove sedmice3128
Ovog mjeseca10829
Ukupno1300519
nedelja, 21 januar 2018 19:40

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 94 gostiju i nema prijavljenih članova