LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (VI DIO)

Mladen mi je upravo saopštio jednu jako bitnu vijest, tako da ti je ekskluzivno mogu prenijeti. GRADSKI BAZENI (koje neko naziva i "Akva-parkom") ĆE RADITI! 

Čuo si, vjerovatno, za glasine o milionskim štetama i malim gremlinima koji po noći prolaze kroz podzemne pumpe i igraju basket u bazenu. 

Ipak, na tvoju radost, tijelo koje si u proteklih godinu dana vajao u nekoj od fočanskih bilderskih ustanova ćeš moći, i ovog ljeta, ponosno da pokazuješ cicama, po cijeni od 2 marke za jedno popodne, odnosno tri KM za cijeli dan. Sve naše sugrađanke, koje su svoje kreditno zaduženje investirale u estetske operacije i nove obline, konačno mogu da odahnu i rezervišu termine kod pedikira i manikira. Ako se nema love, obrij brate noge kod kuće (ovo se odnosi na žene). I potkrati nokte - bazeni su jako osjetljivi na ogrebotine. Saznali smo, takođe, da ni ove godine nije nabavljen čuveni indikator urina, koji proizvodi plavu boju svaki put kad mokriš u vodi. Šteta, moglo je biti još zabavnije.

 

Pošto momci iz Omladinskog pokreta ništa ne prepuštaju slučaju, a  zbog teorije po kojoj Škrba kod kuće ima dugme čijim pritiskom se bazeni samourušavaju, odlučili smo da te za svaki slučaj usmjerimo i na "plan B". Mi uvijek igramo na sigurno.

Zato ćemo ti ukratko predstaviti i alternativna mjesta za lađenje ekstremiteta i pokazivanje idealnih tjelesnih proporcija, koje su naši preci do prije dvije godine posjećivali tokom ljetnih dana. A i kakav si ti to lokal-patriota, ako ne poznaješ najbolje fočanske plaže... Neko će reći : "Ih, pa tek je April!" Mi mu kažemo: "Uvijek budi spreman, globalno otopljavanje ne miruje!"

 

Bazen na Tjentištu

Sve znaš. Najveći otvoreni bazen na Svijetu,  drva za roštilj na svakom koraku, očaravajuća priroda Nacionalnog parka, povjetarac koji putuje dolinom Sutjeske, bjelouške koje ganjaju žabe po kanalima za odvod. Nekada, mjesto na kojem se banjala Titova omladina, umorna od radnih akcija. Danas, slika i prilika tranzicije zemalja Zapadnog Balkana. Iako podobro devastiran, i dalje najbolje kupalište na Opštini Foča. Zbog jako sporog sistema za punjenje, neupotrjebljiv tokom više od polovine kupališne sezone.

 

Mačkovac

Fočanski Maldivi. Odnosno, Brođanski Maldivi. Maldivi na Trnovačama. Kako god, plaža od sitnog bijelog pijeska i čista Drina, obojena u nešto između smaragdno-zelenog i safirno-plavog, će te u koaliciji sa gajbom piva natjerati da pomisliš kako se kupaš na nekoj od rajskih plaža iz filmova  Improvizovani teren za bič - volej dodatno doprinosi rajskom ambijentu, a česti gosti su i turisti koji se tu odmaraju u sklopu one produžene rafting-ture, ili splavarenja niz Drinu. 

 

Baljevo Polje

Čuveno mjesto za kurčenje svih Kućana i onih koji se osjećaju Kućanima. Dok stojiš na ogradi starog željezničkog mosta i gledaš ka dole, ni na kraj pameti ti nije da se sjetiš koliko je Bistrica ustvari 'LADNA. Zato, nikad s mosta ne skači "vruć", ma koliko te ponijela piva iz obližnjeg kioska - kafane. Zbog sužene površine limana, nećeš se baš puno naplivati, ali se svakako možeš uspješno rashladiti i odmoriti od trpanja sijena u Điđevu, Štoviću i ostalim okolnim selima. U danima kad ne radi "separacija" rudnika u Miljevini.

 

Sastavci

Prije rata, najposjećenija gradska plaža. Danas, jedno veliko ništa. Od nekadašnjih, na stotine kupača koje možete vidjeti na crno-bijelim fotkama svojih roditelja, danas se tu placaju samo domaćini koji sastavke Drine i Ćehe koriste za pranje svojih automobila. Od silnih bujica, izmijenila se i konfiguracija dna, tako da je trenutno najveća dubina - do koljena. Više zbog tradicije, a manje zbog svoje trenutne upotrebne vrijednosti, našla se na ovoj listi.

 

Brana

U blizini gradskog stadiona, uzvodno od "Auto - moto buka", smješteno je kupalište na kojem se jedne davne godine kupala cijela Foča Opština i lokalni ugostitelj su uredili obalu i napravili pravu pravcatu branu (iskoristivši već postojeće rupe u betonu koje se tu nalaze Bog te pitaj zašto). Time je nivo vode podignut do "preko glave", a liman je bio dugačak cijelih, pa brat - bratu, sto metara. Djeca su sadržaj upotpunila i spravljanjem brojnih malih skakaonica, angažovan je i spasilac i sve je bilo super dok jednog dana grede na brani nisu popustile i otplovile ka Donjem Polju, ostavivši za sobom plićak i nečiji izduvani dušek.

 

Krvavac

Legenda kaže da je tu postojao vir koji je đecu vuk'o u podvodnu pećinu, sve dok vojska nije bagerima zatrpala nezgodno mjesto. O'kle vir u jednom onakvom "mirnjaku", nemam pojma. Podvodne špilje zaista postoje i vide se ako roniš otvorenih očiju. Dvije vrhunske skakaonice, veća pod imenom "Brdo" i manja stijena, "Sofa"su mjesta odakle su generacije najhrabrijih i najvještijih atleta pokazivale svoje akrobatske sposobnosti i mamile uzdahe ljepšeg pola. Prema još jednoj legendi, nekad se skakalo i sa ceste (put ka Velečevu), ali ta priča je manje vjerovatna od one da Škrba ima crveno dugme. Od nedavno, na Krvavcu postoje i sportski tereni za mali fudbal i odbojku, što ovu plažu definitivno svrštava među bolje u gradu.

 

Brioni

Čuveni fočanski Brioni, pored kvalitetno pripremljene pastrmke, te organizovanja proslava raznoraznih matura, osmih martova, seminara i ostalih sektaških okupljanja u restoranu, nude i kvalitetno rashlađivanje kad upeče zvjezdan. Komforna plaža, solidan liman, dva-tri mjesta za skakanje i jedan montažni ugostiteljki objekat iz kojeg tuče Rade Lacković, garantuju dobru zabavu za mlade i stare. Dobro, više za mlade, nego za stare. Pored Tjentišta, jedino mjesto koje raspolaže parkingom, a time i mogućnošću da se kurčiš dobrom mašinom.

Kulina
Generacije Gornjopoljaca su ovdje učile da plivaju i skaču sa istoimene stijene. Obično su to radili nedjeljom, jer je poslednji dan u 'efti bio neradni za HE Mratinje, pa ni plimnog talasa koji naiđe za 4,23 minuta nije bilo. Osim ako je suša, pa nemaju šta da puste. E onda je banja... Ni smrad obližnje kanalizacije koja se izlivala nizvodno joj nije mogao oduzeti popularnost i konstantno je bila krcata autentičnom gornjopoljskom manguparijom. Preko puta nje - plaža "pod Pukovnikovom kućom". Samo najveći mangupi su mogli preplivati tamo-vamo.

 

Ako misliš da smo neku plažu zaboravili i neopravdano mimoišli - slobodno dopuni tekst u komentarima ispod. Nećemo ti zamjeriti, jer na teritoriji naše opštine teče veliki broj rijeka, rječica i potoka, te stoji nekoliko bazena, a bogami i planinskih jezera. Vi snobovi, što se kupate samo u moru, izvinite na smarajućem tekstu.

 

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 111 gostiju i nema prijavljenih članova